Philippe Gilbert is slechtste wereldkampioen sinds 1991

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dat wereldkampioen Philippe Gilbert bezig is aan een slecht seizoen, bewijzen nu ook de cijfers: sinds 1995 moest een regenboogtruidrager nooit langer wachten op een zege als de BMC-renner.

Met etappes met finish op La Redoute en de Muur van Geraardsbergen vindt Philippe Gilbert in de EnecoTour, die volgende maandag start in Koksijde, een ideaal terrein om eindelijk zijn eerste seizoenszege te behalen. Maar zelfs als dat lukt, dan zal hij, sinds Luc Leblanc in 1995, nog altijd de wereldkampioen zijn die het langst op een officiële UCI-zege moest wachten. Tot gisteren was die ‘eer’ weggelegd voor Alessandro Ballan die in 2009 pas op 6 augustus een rit in de Ronde van Polen won.

Gilbert doet in feite ook slechter dan Leblanc, want die reed na 20 juni 1995 geen enkele UCI-koers meer. Zijn nieuwe ploeg Le Groupement ging op de fles en de Fransman was ook out na een operatie aan de heupzenuw. Gilbert daarentegen was al het hele seizoen fit, reed in tegenstelling tot Leblanc ook de Tour, en had geen extra sportieve beslommeringen zoals een nakend faillissement van zijn team.

Toeval of niet: zowel Leblanc als Gilbert behaalde in de regenboogtrui wel één (dezelfde) criteriumzege, begin februari in de Ronde van Aix-en-Provence.

Voor Leblanc moet je al teruggaan tot Rudy Dhaenens die in 1991 als wereldkampioen geen enkele wegoverwinning behaalde, behalve vier criteriumzeges. De ondertussen overleden Oost-Vlaming, in tegenstelling tot Gilbert absoluut geen winnaarstype, was eind januari 1991 wel de beste in de zesdaagse van Antwerpen, aan de zijde van Etienne De Wilde.

In de laatste 50 jaar konden verder alleen Stephen Roche, Joop Zoetemelk en Freddy Maertens, in respectievelijk 1988, 1986 en 1982, niet winnen in de regenboogtrui, behalve in enkele criteriums. Roche stond wel nagenoeg een heel jaar aan de kant met een knieblessure, veteraan Zoetemelk telde al 39 lentes en Maertens reed, volledig opgebrand, zelfs amper koersen.

Ook vorig jaar moest Philippe Gilbert tot in augustus wachten op een eerste seizoensoverwinning (negende rit Vuelta). Als de Waal daar deze keer niet in slaagt, mag hij zijn naam bij het beperkte lijstje van ‘wereldkampioen zonder zege’ toevoegen. En dat voor een renner die in 2011 het hele peloton op een hoopje fietste. Het kan verkeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier