Philippe Gilbert maakt klavertje vol met Luik-Bastenaken-Luik

© Imageglobe

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft de 97e editie van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen en zijn felbegeerde klavertje vier volgemaakt.

Gilbert reed samen met de broers Schleck (Leopard-Trek) naar de streep, maar klopte in de sprint zowel Fränk (2e) als Andy (3e).

Gilbert is meteen ook de eerste renner in de geschiedenis die na de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook La Doyenne kan winnen. Op de erelijst volgt hij de Kazach Alexandre Vinokoerov (Astana) op.

Op de Côte de la Roche aux Faucons werd de koers in een beslissende plooi gelegd. Gilbert reed samen met de broers Schleck het gat met de koplopers dicht waardoor er zich voorin een kopgroepje met de broers Schleck, Gilbert en de vroege vluchters Enrico Gasparotto, Jérôme Pineau en Greg Van Avermaet vormde. De moegestreden Gasparotto en Pineau moesten echter al snel lossen.

De kolopers liepen al snel meer dan een halve minuut uit en met nog enkel de Côte de Saint-Nicolas voor de boeg kleurde de finale dus Belgisch-Luxemburgs. Aan de voet van de laatste helling van de dag keken de koplopers eerst nog de kat uit de boom. Fränk Schleck opende de debatten, maar Gilbert etaleerde zijn klasse en nam het commando over van de Luxemburger, waarna Van Avermaet moest passen.

Met de top in zicht plaatste Phil een tweede demarrage, Andy Schleck moest even passen maar kon nadien weer aansluiten. Gilbert moest dus samen met de Luxemburgse broers naar de streep, maar in de spurt toonde hij opnieuw wie de sterkste is. (Belga)

De wedstrijdfilm van de 97e editie van Luik-Bastenaken-Luik, die zondag gewonnen werd door Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto):

Km. 0 – 199 renners nemen de start van de 97ste Luik-Bastenaken-Luik. Philippe Gilbert is na zeges in Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Waalse Pijl de uitgesproken topfavoriet.
Km. 2 – Sébastien Delfosse, Jesus Herrada en David Le Lay zorgen voor de eerste aanvalspoging.
Km. 12 – Zes renners sluiten aan: Fredrik Kessiakoff, Eduard Vorganov, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Mickael Delage en Yannick Talabardon.
Km. 30 – Onder meer Kristof Vandewalle en Laurens De Vreese kunnen de kloof met de leiders niet overbruggen.
Km. 35 – Mathias Frank maakt de sprong wel en wordt de tiende man vooraan.
Km. 43 – De lange vlucht lijkt vertrokken. Het peloton volgt op 3:20.
Km. 66 – Thomas De Gendt komt als eerste boven op de Côte de Saint Roch. De renners van Omega Pharma-Lotto mennen het peloton en houden de kloof stabiel.
Km. 98 – Keerpunt in Bastenaken. Het verschil blijft 3:15.
Km. 136 – Omega Pharma-Lotto temporiseert even, de voorsprong van de leiders groeit naar bijna vier minuten.
Km. 158 – De Gendt bereikt ook als eerste de top van de Côte de Wanne. Het peloton komt in één klap een pak dichter.
Km. 165 – Op de Côte de Stockeu zakt de voorsprong onder de twee minuten.
Km. 171 – Côte de Haute-Levée: vooraan gaan Talabardon, Le Lay en Delage overboord. De Gendt sprokkelt weer punten voor de bergprijs. Negen renners gaan in de tegenaanval: Laurens Ten Dam, Greg Van Avermaet, Dario Cataldo, Enrico Gasparotto, Juan Manuel Garate, Jérôme Pineau, Damiano Caruso, Biel Kadri en Konstantsin Sivtsov.
Km. 184 – Col du Rosier: Kessiakoff en Delfosse lossen vooraan. In het peloton moeten Omega Pharma-Lotto en Leopard-Trek aan het werk.
Km. 193 – De negen achtervolgers sluiten aan bij leiders De Gendt, Frank, Vorganov, Herrada en Gallopin. Het peloton volgt op één minuut.
Km. 196 – Herrada lost op de Col du Maquisard.
Km. 209 – Op de Mont-Theux moet Jurgen Van den Broeck al serieus aan de bak. Op de top bedraagt het verschil 1:15.
Km. 212 – De mannen van Gilbert passen even, de kloof groeit naar
1:40. Leopard-Trek neemt over.
Km. 221 – Côte de la Redoute: vooraan houden we Gasparotto, Van Avermaet, Pineau, Garate, Ten Dam, Sivtsov en Kadri over. In het peloton wordt gewoon het tempo onderhouden. Het verschil zakt naar 45 seconden.
Km. 236 – Côte de la Roche aux Faucons: Gasparotto versnelt, Van Avermaet en even later ook Pineau gaan mee. Andy Schleck demarreert in het peloton, zijn broer Fränk en Gilbert pikken aan. Met zijn drieën rijden ze tot bij de drie leiders. De zes hebben een halve minuut voorsprong.
Km. 239 – Pineau en Gasparotto moeten afhaken.
Km. 246 – Nog tien kilometer, de vier hebben 40 seconden.
Km. 250 – De Côte de Saint-Nicolas is er te veel aan voor Van Avermaet, Gilbert controleert de Schlecks en versnelt zelf. Enkel Fränk kan mee.
Km. 252 – Andy Schleck keert terug.
Finish – Gilbert sprint de Schlecks makkelijk uit het wiel en schrijft geschiedenis met een vierde grote zege op rij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier