Pogacar triomfeert in duel met Vingegaard op Peyragudes

Pogacar en Vingegaard op 20/07/2022 © belga

Tadej Pogacar (UAE) heeft de zeventiende etappe in de Tour gewonnen. Op de slotklim naar het skioord Peyragudes was de Sloveen sneller dan gele trui Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), die Pogacar vier seconden ziet naderen in de stand. Het is al de derde ritzege van Pogacar in deze Ronde van Frankrijk. Zijn ploegmaat Brandon McNulty (UAE) werd derde.

De zeventiende etappe was een bergrit in de Pyreneeën, over 129,7 km met aankomst bergop in Peyragudes. In totaal kregen de renners drie beklimmingen van eerste categorie en één van tweede voorgeschoteld. De start ging gepaard met verschillende pogingen om weg te rijden, maar met behalve enkele seconden voorsprong raakte niemand echt ver.

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) won de tussensprint na 32 km, voor Wout van Aert (Jumbo-Visma), die zo op een zucht van mathematische zekerheid voor de groene trui staat. Op de derde klim van de dag, naar de Col de Val Louron-Azet (eerste categorie), voerden eerst Mikkel Bjerg (UAE) en dan Brandon McNulty het tempo stevig op voor hun kopman Tadej Pogacar.

Uiteindelijk reden McNulty, Pogacar en gele trui Jonas Vingegaard alle overgebleven vluchters voorbij. Met hun drieën sneden ze de slotklim aan. Op een aanval van een van de twee favorieten was het wachten tot de laatste 300 meter. Eerst zette Pogacar aan, waarna Vingegaard even overnam, maar uiteindelijk was de Sloveen sterker. McNulty kwam als derde over de streep.

De inspanningen van McNulty in dienst van zijn kopman leverden hem de prijs van de strijdlust op. Donderdag gaat het opnieuw stevig omhoog, met 143,2 kilometer naar de Hautacam (buiten categorie). Onderweg moeten de renners ook nog de Col d’Aubisque (buiten categorie) en de Col de Spandelles (eerste categorie) overwinnen.