Primeur: eerste wielerklassieker zónder winnaar?

© /
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wordt Luik-Bastenaken-Luik de eerste grote wielerklassieker met een sterretje op de erelijst, naast de editie van 2010?

Op dinsdag 13 maart begint voor de correctionele rechtbank van Luik de fraudezaak omtrent de voormalige Kazakse wielrenner Alexander Vinokourov. Die wordt ervan verdacht de zege in Luik-Bastenaken-Luik 2010 gekocht te hebben van zijn Russische concurrent Alexander Kolobnev.

Vinokourov en Kolobnev reden in april 2010 samen aan de leiding in de finale van La Doyenne. Ze sprintten in Ans voor de zege, maar daar hangt een reukje aan. Vinokourov, toen rijdend voor Astana, zou zijn medevluchter van Team Katjoesja volgens het Luikse parket 150.000 euro hebben betaald om te mogen winnen.

Het gerecht onderzocht tijdens het onderzoek e-mail- en bankverkeer in Zwitserland en Monaco. Tussen juli en december 2010 zou er 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokourov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev.

Beide ex-coureurs hangt bij een veroordeling een straf boven het hoofd van drie jaar cel en een boete van 350.000 euro.

De vraag is echter ook: wat als beiden door de Luikse correctionele rechtbank schuldig worden bevonden aan fraude? Wie wordt dan uitgeroepen tot winnaar als de Internationale Wielerbond UCI hen in dat geval vervolgens uit de uitslag schrapt?

Wordt dat Philippe Gilbert, die als vierde eindigde in die editie van 2010? Schrijft hij zo zijn tweede La Doyenne op zijn naam? (samen met de editie van 2011, die hij ‘echt’ won). De derde in de uitslag van de Luik-Bastenaken-Luik van 2010, Alejandro Valverde, is nadien immers al geschrapt, wegens dopinggebruik.

Frank Hendrickx, professor Arbeids- en Sportrecht aan de KU Leuven geeft meer uitleg: ‘Voor zover we logischerwijs kunnen inschatten is de rangschikking van die wedstrijd, na afloop ervan, definitief opgemaakt. De diskwalificatie van Valverde is er pas na gekomen. En die van Vinokourov en Kolobnev zullen desgevallend ook daarna komen. Dat onderscheid is juridisch belangrijk, want volgens het artikel 2.6.037 van het UCI-reglement kunnen, nadat de wedstrijduitslag bekrachtigd werd, alleen nog de eerste drie plaatsen gewijzigd worden.

‘Aangezien ook de derde, Valverde, gediskwalificeerd is, zou dat betekenen dat Philippe Gilbert gewoon vierde blijft. En de editie van Luik-Bastenaken-Luik 2010 geen winnaar meer zal hebben. Zoals dat ook met de Rondes van Frankrijk van 1999 tot 2005 het geval is, na het schrappen van Lance Armstrong.’

Aan de RTBF vertelde Philippe Gilbert deze week nog dat hij er geen belang aan zou hechten mocht de zege hem toegekend worden. ‘Dat verandert voor mij niets, ik ben die dag anoniem vierde geëindigd. Op zo’n manier wil ik niet winnen.’

Maar zo ver zal het dus niet komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier