Profiteert Dumoulin van vete tussen twee grootste concurrenten?

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Om Tom Dumoulin nog uit het roze te rijden, zullen zijn concurrenten en masse moeten aanvallen. Maar zullen met name Nairo Quintana en Vincenzo Nibali wel wíllen samenwerken?

Na de ploegenvoorstelling van de 100e Ronde van Italië had La Gazzetta dello Sport er zijn lezers al op attent gemaakt: ‘Nibali en Quintana weigerden samen op de foto te gaan. Ze kunnen elkaar niet luchten.’

De Italiaan nuanceerde in een interview daarna de spanningen. ‘We hebben weinig of geen contact met elkaar, maar dat is normaal, we zijn hier in de Giro om te koersen. En in de koers is het normaal dat er duels ontstaan.’

De toon veranderde vorige donderdag, na de rit naar Messina, voor de microfoon van de Rai: ‘Het klopt, we ‘houden’ niet van elkaar”, zei Nibali. ‘Ik heb een veel betere relatie met Fabio Aru (zijn zogenaamde grote Italiaanse rivaal, nvdr). Zelfs met bijvoorbeeld Alberto Contador (die amper Italiaans spreekt, nvdr) praat ik meer.’

Dat net toen de toon veranderde, is geen toeval, want na de finish in Messina, Nibali’s thuishaven, deed Nairo Quintana bij zijn passage aan de bus van Bahrein-Merida, Nibali’s ploeg, alsof hij juichend over de eindstreep bolde. Om zo te spotten met Nibali’s teamgenoot Luka Pibernik die in die etappe ontsnapt was en een ronde te vroeg de handen in de lucht gestoken had.

Tot grote ergernis van Nibali, die in L’Equipe ook een sneer gaf richting de Colombiaan, omdat die zijn overwinning op Blockhaus had opgedragen aan de overleden Michele Scarponi (een vriend van Nibali) terwijl Quintana hem niet eens kende.

Verstoppen in Colombia

Vanwaar die rivaliteit tussen de twee? Die zou al teruggaan tot 2015 toen Nibali zich na de Dauphiné (begin juni) luidop afvroeg waar Quintana na zijn deelname aan de Ronde van Romandië (begin mei) zes weken had gezeten. En hij daarmee insinueerde dat die een reden had om zich in zijn thuisland Colombia te verstoppen. Lees: ver weg van de dopingcontroleurs.

We hebben weinig of geen contact met elkaar, maar dat is normaal, we zijn hier in de Giro om te koersen.

Vincenzo Nibali

Quintana was allerminst opgezet met die uitspraak en counterde de insinuatie met de uitleg dat hij thuis in Colombia op grote hoogte kan trainen én bij zijn familie kan zijn. Dat hij daarvoor niet, zoals Nibali, Froome of andere Tourfavorieten, naar de Teidevulkaan op Tenerife moet trekken. Een plaats waar in het verleden ene Lance Armstrong ook vaak naartoe trok, omdat dat daar, ver weg van het Spaanse vasteland, ook weinig of geen dopingjagers naartoe trokken.

Nog minder blij was de Colombiaan met de commentaar van Nibali en andere renners die hem hadden omgeschreven als een berooide, arme boerenzoon uit een achtergesteld land. ‘Ze spreken over Colombia alsof het een land is dat verloren ligt in de jungle, ver weg van alles en iedereen. Dat klopt niet. En ik ben ook niet in armoede opgegroeid. Mijn ouders waren niet rijk, maar ook niet arm.’

Alle verwijten leidden tot spanningen die twee jaar later nog altijd niet verdwenen zijn, zo bleek ook tijdens deze Giro.

En dat zou Tom Dumoulin weleens goed van pas kunnen komen, want tenzij hij een complete offday beleeft, zal die alleen nog met een collectieve putsch van Quintana en Nibali in de bergen van de eindwinst te houden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier