Rekent Van der Poel af met ‘De Vloek van Wetzikon’?

Mathieu van der Poel © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Slecht nieuws voor Mathieu van der Poel: na winst in Hoogerheide is statistisch de kans klein dat hij zondag in Bogense wereldkampioen wordt.

Er bestaat in het veldrijden immers een vloek, de zogenaamde ‘Vloek van Wetzikon’. Ontstaan midden jaren zeventig, toen in het Zwitserse stadje een veldrit werd georganiseerd, telkens de week voor het WK. Een traditie die standhield tot het seizoen 1999/2000.

Daarna dienden Pontchâteau (2001), Heerlen (2002) en Hoogstraten (2003 en 2004) als generale repetitie voor het WK, waarna vanaf 2005 het Nederlandse Hoogerheide de rol van Wetzikon overnam, als laatste grote cross, de zondag voor het WK.

Alleen in 2009 en 2014, toen Hoogerheide zelf het wereldkampioenschap organiseerde, moesten Sven Nys en co de laatste keer de benen testen in Milaan en Nommay.

Wat is nu De Vloek? De winnaar van die laatste repetitie wint heel zelden de volgende week ook het wereldkampioenschap. De Zwitser Albert Zweifel realiseerde in de beginperiode, in 1976, wel de dubbel Wetzikon/WK, in Chazay-d’Azergues.

De Vloek ontstond midden jaren zeventig, toen in het Zwitserse stadje een veldrit werd georganiseerd, telkens de week voor het WK.

En acht en elf jaar later, in 1984 en 1987, deden ook Roland Liboton en Klaus-Peter Thaler hem dat na (Wetzikon/WK, in Oss, Wetzikon/WK, in Mlada Boleslav). Maar tot 2000, de laatste keer dat de cross van Wetzikon de week voor het WK gereden werd, moest de winnaar in Zwitserland telkens weer lijdzaam toezien hoe een collega de volgende zondag met de regenboogtrui ging lopen.

De in de loop der jaren steeds meer beruchte Vloek hield ook daarna vier jaar stand. Tot 2005, toen Hoogerheide overnam en Sven Nys de ban brak. Drie keer had hij ervoor nochtans al op die Vloek gebotst: in 1999, 2000 en 2003, toen hij in Wetzikon (tweemaal) en Hoogstraten won, maar respectievelijk Mario De Clercq, Richard Groenendaal en Bart Wellens de week erna de wereldtitel pakten in Poprad, Sint-Michielsgestel en Monopoli.

In 2005 won Nys dan toch eindelijk zijn eerste wereldtitel, in Sankt-Wendel, na een zege in Hoogerheide. Al stootte hij in 2007 en 2009 nóg eens op de vloek: winst in Hoogerheide en Milaan, maar géén wereldtitel in respectievelijk Hooglede-Gits (die ging naar Erwin Vervecken) en… Hoogerheide (Niels Albert).

Toch leek De Vloek van Wetzikon verdwenen, want in 2006 en 2008 realiseerden twee andere crossers de dubbel: Vervecken (Hoogerheide/WK in Zeddam) en Lars Boom (Hoogerheide/WK in Treviso).

Definitief weg met De Vloek? Neen, want sindsdien won, in negen jaar, nog slechts één veldrijder de cross in Hoogerheide en de week erop ook het WK. Toeval of niet: Mathieu van der Poel in 2015, met winst in de GP van vader Adrie en zijn eerste wereldtitel bij de profs, de volgende zondag in Tábor.

In vijf jaar tijd botste Sven Nys drie keer op de Vloek.

In 2016 was Van der Poel weer de beste in Hoogerheide, maar botste hij op het WK in Heusden-Zolder op Wout van Aert.

In 2017 nam wereldkampioen Wout van Aert niet eens deel in Hoogerheide, wegens een knie-ontsteking. Lars van der Haar profiteerde van een offday van Mathieu van der Poel (pas 24e) om de WB-cross op zijn naam te schrijven. Maar een week later eindigde die op het WK in Bièles pas als vierde, na Wout van Aert, Van der Poel en Kevin Pauwels.

In 2018 weer hetzelfde liedje: Van der Poel als winnaar in Hoogerheide, maar zeven dagen later moest hij op het WK in Valkenburg zijn meerdere erkennen in Wout van Aert, de week ervoor nog tweede, na VDP.

Vorige zondag won Mathieu van der Poel opnieuw in Hoogerheide, al had hij meer moeite dan verwacht met Toon Aerts. Met De Vloek hield de vliegende Hollander dus geen rekening. Hij hééft die immers al eens gebroken, in 2015. Waarom dan zondag niet opnieuw in Bogense?

Of duikt het spook van Wetzikon in Denemarken toch weer op?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier