Remco Evenepoel blijft leider na koninginnenrit, dagzege voor Thymen Arensman

hymen Arensman (DSM) wint de 15de rit van Vuelta op 4 september 2022. © AFP

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) behoudt zijn rode leiderstrui na afloop van de vijftiende etappe in de 77e Ronde van Spanje. Enric Mas en Primoz Roglic liepen uit op Evenepoel, maar de schade blijft beperkt. De zege in de koninginnenrit ging naar de Nederlandse vluchter Thymen Arensman (Team DSM).

Evenepoel, die zaterdag in de rit naar de Sierra de la Pandera iets minder dan een minuut verloor op eerste achtervolger Primoz Roglic, verwachtte dat hij zondag opnieuw bestookt zou worden op de lange en loodzware slotklim buiten categorie in de Sierra Nevada. In het begin van de Alto Hoya de la Mora zette Roglic Evenepoel even onder druk, maar de leider gaf geen krimp. Miguel Angel Lopez, zesde in de stand, en Enric Mas, nummer drie, ontsnapten uit de groep der favorieten met nog een tiental kilometer te gaan. Evenepoel bleef bij Roglic. Pas in het ultieme slot zette de Sloveense drievoudige Vuelta-winnaar zijn aanval in, Evenepoel moest uiteindelijk 15 seconden prijsgeven. Mas pakte uiteindelijk 42 seconden terug op Evenepoel.
Al snel werd een sterke groep voorop gevormd, met onder anderen Richard Carapaz, Marc Soler, Thymen Arensman, Jai Hindley, Louis Meintjes, David De La Cruz, Rigoberto Uran, Hugh Carthy, Vincenzo Nibali en de Belgen Louis Vervaeke en Xandro Meurisse. Met nog 78 kilometer voor de boeg ging Lawson Craddock er alleen vandoor. Bovenaan de Alto del Purche (1e cat.) kreeg hij het gezelschap van Jay Vine. Het tweetal werd met nog 28 kilometer te rijden opgeraapt door een groepje van tien renners. Bij het begin van de slotklim trok Marc Soler alleen op avontuur. Thymen Arensman liet vervolgens zijn medevluchters achter zich en ging gezwind op en over Soler richting de finish.
In de stand houdt Evenepoel 1:34 over op Roglic. Mas volgt op 2:01.
Maandag is de derde rustdag voorzien. Dinsdag volgt een relatief vlakke rit over 189,4 kilometer van Sanlúcar de Barrameda naar Tomares, met in de finale twee korte klimmetjes.

Evenepoel: ‘Ik denk dat ik het best goed deed’

Remco Evenepoel werd zondag bestookt door Enric Mas en Primoz Roglic in de koninginnenrit van de Vuelta. De kopman van Quick-Step Alpha Vinyl kon de schade echter beperken. Evenepoel moest uiteindelijk 15 seconden prijsgeven op de Sloveen. Mas pakte 42 seconden terug op Evenepoel.

In de stand houdt leider Evenepoel 1:34 over op Roglic. Mas volgt op 2:01. Het peloton trok naar het dak van de Vuelta, op 2512 meter hoogte. “Ik finishte voor het eerst zo hoog, ik denk dat ik het best goed deed”, reageerde Evenepoel in het flashinterview. “Jumbo-Visma reed een goede wedstrijd, maar mijn team ook. Ik vond het een beetje een vreemde ontsnapping vandaag”, verwees Evenepoel nog naar de sterke groep die al snel voorop werd gevormd, met onder anderen Richard Carapaz, Marc Soler, Jai Hindley, Louis Meintjes en Thymen Arensman, de uiteindelijke ritwinnaar

. “Ik voelde nog steeds wat stijve spieren na mijn val van donderdag”, vervolgde Evenepoel. “Ik ben heel blij dat er morgen een rustdag is. Ik verloor bijna niets, het was dus een goede dag voor ons.”  Evenepoel, die zaterdag in de rit naar de Sierra de la Pandera iets minder dan een minuut verloor op eerste achtervolger Primoz Roglic, verwachtte dat hij zondag opnieuw bestookt zou worden op de lange en loodzware slotklim buiten categorie in de Sierra Nevada. “Gisteren had ik een slechte dag. Vandaag ging het beter. Primoz viel mij aan in het slot. Dat is zijn goed recht. Maar ik beheerste de situatie goed.”

“De derde week wordt een ander verhaal. De beklimmingen zijn niet meer zo lastig”, blikte Evenepoel tot slot nog vooruit.