Roel Paulissen beëindigt wellicht carrière na positieve dopingtest

© Belga

De regerende Belgische kampioen mountainbiken heeft in juni twee keer positief getest op het verboden hormoon clomifeen.

De controles vonden op 6 juni tijdens een wedstrijd in Verviers en op 19 juni buiten competitie plaats. In de urinestalen werden sporen van het verboden hormoon clomifeen aangetroffen. Ook de inmiddels uitgevoerde tegenexpertise bevestigde die resultaten, aldus de communicatieverantwoordelijke van Paulissen in een mededeling.

Paulissen was jarenlang de beste Belgische mountainbiker en is zevenvoudig Belgische kampioen. Hij zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de uitslag van de positieve controles.

“Ik ben geschokt. Als voorvechter van een cleane wielersport kan ik niet begrijpen hoe dit mogelijk is. Ik zal dan ook een uitgebreid en diepgaand onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijke oorzaak van de aanwezigheid van de stof in mijn lichaam. Dat neemt niet weg dat ik de volledige verantwoordelijkheid zal dragen en de consequenties en mogelijke sancties zal accepteren.”

‘Voedingssupplement’

In een commentaar liet de mountainbiker weten dat een voedingssupplement vermoedelijk de oorzaak is dat clomifeen in zijn lichaam is terechtgekomen. Of hij effectief een punt zet achter zijn carrière zal afhangen van de straf die hij krijgt. Paulissen is 34 jaar.

Volgens hem zijn de gevonden hoeveelheden van het hormoon superklein en werken ze daarom niet prestatiebevorderend. Clomifeen is een middel tegen
verminderde vruchtbaarheid.

Paulissen heeft intussen dokter Douwe de Boer aangesteld om te
onderzoeken hoe het product in zijn lichaam kwam.

De mountainbiker meent dat de strafmaat in vraag zou moeten gesteld worden. Paulissen wijst erop dat hij net als Kevin Rans en Iljo Keisse een schorsing riskeert die even zwaar is als voor iemand die zich schuldig maakt aan georganiseerde bloeddoping.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier