Ronde start in Antwerpen: ‘Ongelooflijke opportuniteit’ (De Wever)

© BELGA

De Ronde van Vlaanderen start volgend jaar in Antwerpen en niet meer op de Brugse Markt. “Het is heel spijtig, maar de organisatie kiest voor een ander parcours”, bevestigt Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge.

De komst van de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen is ‘een ongelooflijke opportuniteit’. Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag in een eerste reactie op het nieuws dat de Scheldestad vanaf 2017 de startplaats wordt van Vlaanderens Mooiste. “Met dit topevenement zetten we ons nog sterker op de kaart als dé sportstad van Vlaanderen”, vindt De Wever. “Samen met honderdduizenden wielerliefhebbers ben ik dus erg blij met de keuze van Flanders Classics voor Antwerpen.” Volgens De Wever zal ook de economische return voor zijn stad groot zijn..

Antwerpen tekende een contract van vijf jaar. Daar hangt een kostenplaatje van 400.000 euro per jaar aan vast, het dubbele van wat Brugge de voorbije jaren betaalde. “We hebben ons gebaseerd op de prijs van de start van een vlakke Touretappe”, zegt Wouter Vandenhaute, topman van Flanders Classics in Het Nieuwsblad. “Die bedraagt 360.000 euro.”

Overnachtingen

Hoe dan ook is deze beslissing een streep door de rekening van Brugge, dat de grootste wielerwedstrijd in België al sinds 1998 ontving. “De impact van dit verlies is moeilijk in te schatten, maar naast de duizenden toeschouwers zakten ook telkens talloze wielertoeristen af naar Brugge voor de start van hún Ronde. De overnachtingen zullen sterk teruglopen en er zal ook een pak minder geconsumeerd worden”, zo zegt burgemeester Renaat Landuyt in Het Laatste Nieuws. Door de keuze voor Antwerpen krijgt de Muur van Geraardsbergen, na vijf jaar, opnieuw een prominente rol in het parcours.

(Belga/RR/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier