Ronde van België: Tony Martin neemt optie op eindzege

© Belga

Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step) haalde verschroeiend uit in de tijdrit en neemt de leiderstrui over van Greipel.

De Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step) heeft de vierde etappe in de wielerronde van België gewonnen. Martin was de beste in een individuele tijdrit over 20,5 km tussen Turnhout en Arendonk. De wereldkampioen klokte af na 24:04 en was daarmee 46 seconden sneller dan de Nederlander Lieuwe Westra.

Niki Terpstra, nog een Nederlander, zette op 52 seconden de derde tijd neer. In het algemene klassement neemt Martin de leiderstrui over van zijn landgenoot André Greipel (Lotto-Belisol), drievoudig ritwinnaar in deze Ronde van België. Westra en Terpstra zijn ook in de stand twee en drie op 46 en 52 seconden.

Optie op de eindzege
Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step) haalde zaterdag verschroeiend uit in de tijdrit en nam zo een stevige optie op de eindzege in de Ronde van België. “Ik heb vertrouwen in de goede afloop”, beaamde de Duitser.

“Het ging wel redelijk snel. Toch was dit niet de beste tijdrit die ik al reed. Ik was wel erg gemotiveerd en wou een knalprestatie neerzetten. Ik ging voor de ritzege, maar nu is het eindklassement natuurlijk ook een doel geworden. Ik sta er immers heel goed voor. Ik zie het optimistisch in. Er zal een spervuur van aanvallen komen om het mij op de slotdag lastig te maken, maar ik kan terugvallen op een heel sterke ploeg.”

Gilbert kon niet imponerenBelgisch kampioen tijdrijden Philippe Gilbert (BMC) kon niet imponeren in de 20,5 kilometer lange tocht. “De tijd van Tony Martin is fenomenaal”, stelde Gilbert. “De jongste twee jaar is hij de sterkste in deze discipline. Hij is zelfs nog beter dan Fabian Cancellara. Ik ben niet verrast door zijn prestatie. Hij pakte echt zwaar uit. Ik verkende eerder op de dag het parkoers en wist dan al dat dit niets voor mij ging zijn. Je moet hier constant met de grote molen vol gas geven. Deze tijdrit was niet mijn ding. De rit van zondag is niet lastig genoeg naar mijn smaak. Ik denk dat de ploeg van Martin de hele dag het wedstrijdverloop zal controleren om zijn rode leiderstrui veilig te stellen.”

Zondag eindigt de Ronde van België met een lastige etappe tussen Calvier en Engis (208,5 km). (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier