Rui Costa wint 16e rit in Tour de France

© AFP

Alberto Rui Costa heeft de 16e etappe in de Tour de France gewonnen. De Portugees van Movistar kwam solo aan in Gap.

Alberto Rui Costa heeft de 16e etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Portugees van Movistar kwam solo aan in Gap.

Rui Costa finishte met 42 seconden voorsprong op de Fransen Christophe Riblon en Arnold Jeannesson. Wereldkampioen Philippe Gilbert werd even later als eerste Belg achtste.

Grote vlucht

Met onderweg één col van 3e categorie en twee van 2e was deze rit geknipt voor de aanvallers. Er vormde zich dan ook snel een kopgroep van 26 renners, onder wie Gilbert en Thomas De Gendt. De kopgroep kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat onderweg ook een tiental seconden stilstond voor een gesloten overweg.

Op de beklimming de col de Manse, op zo’n 20 kilometer van de streep, barstte de koers open bij de koplopers. De Gendt en Gilbert moesten al snel lossen, Rui Costa plaatste even later zijn beslissende demarrage en hield knap stand.

Elf minuten na Costa kwam geletruidrager Chris Froome over de streep, samen met het gros van de andere klassementsrenners. Froome, die leider blijft, en Alberto Contador waren even voordien nog kort opgehouden in de afdaling van de col de Manse.

Woensdag werken de renners in de 17e etappe een individuele tijdrit af over 32 km, van Embrun naar Chorges. (Belga/KVDA)

Herlees hier onze liveblog van de 16e Tourrit:

17.14 uur – Rui Costa wint! De Portugees Alberto Rui Costa wint in Gap. Het is de tweede ritwinst in de Tour in zijn carrière. Op 45 seconden wordt Riblon tweede.

17.13 uur – nog 1,5

Rui Costa is op weg naar zijn tweede ritzege, de Portugees heeft nog anderhalve kilometer voor de boeg met 45 seconden voorsprong. Hij krijgt ook de strijdlust, zo maakt de Tourleiding bekend.

17.08 uur – nog 5,7 km Rui Costa is als eerste bovengekomen op de Col de la Manse en neemt vijf punten voor het bergklassement. Zijn voorsprong bedraagt nog steeds 45 seconden. In het peloton proberen Contador en Kreuziger tikjes uit te delen, maar Froome en zijn ploegmaats laten niemand gaan.

17.04 uur – nog 10 km

Contador rijdt enkele meters weg van het peloton-Froome, maar Richie Porte rijdt het gat dicht. Het groepje met de gele trui is flink uitgedund. We zien nog Valverde, Rodriguez, Mollema, Quintana. Van Ten Dam, vierde in het klassement, geen spoor.

17.02 uur – nog 11,5 km

In het peloton nemen de renners van Katusha (Rodriguez) het heft in handen. Meteen moeten enkele renners, onder wie Cavendish, eraf op de klim. Vooraan lijkt Rui Costa op weg naar zijn tweede Tourzege, na die in Super Besse in 2011. Zijn voorsprong op Jeannesson, Riblon, Coppel en Klöden is gegroeid tot 45 seconden. Thomas De Gendt heeft zijn tweede adem gevonden en komt terug bij enkele renners die hij eerder moest laten gaan.

16.56 uur – nog 14,5 km

Het valt voor de achtervolgers, onder wie Gilbert, te vrezen dat Rui Costa de pijp uit is. De Portugees neemt met nog vijf kilometer tot de top van de Col de la Manse 21 seconden op zijn dichtste achtervolgers, met name Kloden, Jeannesson, Riblon en Coppel. Het peloton volgt op 11’45”.

16.50 uur – nog 17,5 km

Het avontuur van Hansen zit erop, de Fransman Coppel en de Portugees Rui Costa rijden ernaar toe en laten hem meteen achter. In een ruk rijdt Rui Costa ook weg van Coppel. De renner van Movistar die zijn top tien plaats verloor in de befaamde waaieretappe waarin hij voor Valverde moest rijden, probeert hier de ritzege te pakken. Hij neemt een seconde of 20 op de groep met Gilbert.

16.48 uur – nog 18,5 km

Adam Hansen, de Australiër van Lotto-Belisol, rijdt het gat dicht naar Marino en Kadri en gaat meteen vol door. Mori en De Gendt worden gelost.

16.43 uur – nog 21 km

Blel Kadri en Jean-Marc Marino beginnen aan de beklimming van de Col de la Manse (2e categorie, 9,5 kilometer aan 5,2 procent). Hun voorsprong op de groep met Gilbert en De Gendt is een beetje gezakt tot 20 seconden. Het peloton geeft nu al 12 minuten prijs.

16.40 uur – nog 23 km Op weg naar Gap, nu 10 jaar geleden, slipte Joseba Beloki enkele kilometers voor de finish op een gesmolten asfaltplek. Hoewel het toen nog warmer was dan nu, hebben de lokale autoriteiten de weg op de Col de la Manse alvast overvloedig besproeid met water

16.35 uur – nog 28 km

Kadri en Marino lopen nog uit op hun 24 ex-medevluchters, onder wie De Gendt en Gilbert. De twee Fransen hebben nu 22 seconden op de achtervolgers en net geen 11 minuten op het peloton.

16.29 uur – nog 32,5 km

Aanval van Blel Kadri en Jean-Marc Marino. De twee Fransen van respectievelijk Française des Jeux en Sojasun gaan er samen vandoor op 33 km van de finish. Ze slaan een kloofje van een tiental seconden.

16.26 uur – nog 35 km

Ook in het derde wedstrijduur ligt het gemiddelde boven de 43 km/u (43,6). Het gemiddelde van de rit bedraagt tot hiertoe 43,2 km/u.

16.20 uur – nog 37,5 km De voorsprong van de 26 vluchters blijft nog steeds groeien, tot nu al meer dan tien minuten. De groep van 26 maakt zich stilaan op voor de laatste en belangrijkste hindernis van de dag: de col de la Manse (2e categorie). Krijgen we daar spektakel? De top ligt op 12 kilometer van de finish in Gap.

16.12 uur – nog 45 km

Thomas De Gendt wint de tussensprint en pakt 20 punten, maar heeft zich niet echt moeten uitsloven aangezien niemand hem het vuur aan de schenen legde. Hoogerland rijdt in tweede positie over de streep in Veynes, Jeannesson als derde. Op het peloton is het nog meer dan 9’30” wachten.

16.09 uur – nog 48 km

Na vandaag nog vijf ritten en deze 100e Tour de France zit erop. Bekijk een terugblik aan de hand van wondermooie zwart-witfoto’s van het Franse persagentschap AFP.

16.05 uur – nog 51 km Voor wie er nog zou aan twijfelen: de winnaar van deze etappe zit vooraan. De 26 vluchters beginnen met een voorsprong van bijna 9’30” minuten aan de laatste 50 km van deze etappe.

15.59 uur – nog 55 km

Onze Touranekdote van de dag gaat over Raymond Impanis, iemand die vaak met zijn krachten woekerde maar toch nooit de indruk gaf afgetobd te zijn. Lees hoe Tourbaas Jacques Goddet hem wist te stimuleren…

15.54 uur – nog 59 km

Materiaalpech voor Navardauskas. De Litouwer moet nu de achtervolging inzetten. In het peloton is het al de hele tijd Team Sky van geletruidrager Christopher Froome dat het tempo bepaalt. De voorsprong van de 26 vluchters van de dag gaat naar stilaan naar de 9 minuten.

15.48 uur – nog 63 km De plotse stijging van de bonus van de kopgroep is een gevolg van het peloton dat een twintigtal seconden moest stoppen aan een overweg. De Tourleiding laat weten dat het om een ‘voorval in de wedstrijd’ gaat en dat er niets zal veranderd worden aan de tijdsverschillen.

15.42 uur – nog 68 km

8’10” nu al voor de groep-Navarro. De Spanjaard is de best geplaatste van de 26 vluchters – 20e op meer dan 23 minuten van Froome – en komt met deze stand van zaken de top-15 binnen.

15.39 uur – nog 70 km

De voorsprong van de kopgroep groeit nog langzaam maar zeker: 7’40” nu al. Hier nog eens de 26 namen: Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Manuel Quinziato, Laurent Didier, Tony Gallopin, Andreas Klöden, Cyril Gautier, Thomas Voeckler, Arnold Jeannesson, Blel Kadri, Christophe Riblon, Nicolas Roche, Yuri Trofimov, Mikel Astarloza, Rui Costa, Jérôme Coppel, Daniel Navarro, Manuele Mori, Peter Velits, Ramunas Navardauskas, Michael Albasini, Cameron Meyer, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Jean-Marc Marino en Adam Hansen.

15.35 uur – nog 73 km

Op zo’n 45 km van de finish is er nog een tussensprint in Veynes en daarna volgt met de Col de Manse (2e categorie) de belangrijkste hindernis van de dag. De top ligt op 12 km van de finish, met een nog een pittige afdaling richting Gap. Het was op die col de Manse dat Alberto Contador en Cadel Evans in 2011 in de aanval gingen. Maar met de lastige tijdrit naar Chorges zullen de favorieten zich vandaag allicht rustig houden.

15.27 uur – nog 78,5 km In het tweede wedstrijduur werd zelfs 43,6 kilometer afgelegd. Het gemiddelde tempo sinds de start is daardoor 43 kilometer per uur. De voorsprong van de 26 leiders: 7’36”.

15.21 uur – nog 83 km Philippe Gilbert, momenteel mee in de aanval richting Gap, kreeg het op de Mont Ventoux aan de stok met een opdringerige supporter. Op YouTube zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe de wereldkampioen de man een klap verkoopt. Bekijk de beelden.

15.17 uur – nog 86 km

Het tempo in deze rit ligt behoorlijk hoog. In het eerste uur werd een gemiddelde van 42,4 km/u gehaald. De aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur. De voorsprong van de kopgroep stabiliseert nu al een tijdje rond de 7’20”.

15.08 uur – nog 93 km

In de kopgroep zijn maar liefst 18 van de 22 teams in deze Tour vertegenwoordigd. Enkel Sky, Cannondale, Astana en Belkin hebben geen mannetje vooraan. Hier nog eens hun 26 namen: Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Manuel Quinziato, Laurent Didier, Tony Gallopin, Andreas Klöden, Cyril Gautier, Thomas Voeckler, Arnold Jeannesson, Blel Kadri, Christophe Riblon, Nicolas Roche, Yuri Trofimov, Mikel Astarloza, Rui Costa, Jérôme Coppel, Daniel Navarro, Manuele Mori, Peter Velits, Ramunas Navardauskas, Michael Albasini, Cameron Meyer, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Jean-Marc Marino en Adam Hansen. Hun voorsprong gaat intussen naar de 7’30”

14.57 uur – nog 102 km

Gilbert en De Gendt beseffen dat dit allicht hun laatste kans is op een ritzege in deze Tour de France, maar de concurrentie in deze indrukwekkende kopgroep is natuurlijk niet min. Hun voorsprong op het peloton, met daarin Froome (geel), Sagan (groen) en Quintana (bolletjes) loopt voorlopig nog op: 7’05”.

14.52 uur – nog 106,5 km

De laatste winnaar in Gap is de Noor Thor Hushovd in 2011. De meest gedenkwaardige etappe met aankomst in Gap vond plaats in 2003, toen Joseba Beloki enkele kilometers voor de finish in de afdaling van de Col de la Rochette op een gesmolten asfaltplek slipte. Bekijk onze video van de dag.

14.47 uur – nog 110 km

Twee beklimmingen hebben de renners al achter de rug. Op de eerste, de Col de la Montagne de Bluye (3e categorie) kwam Ryder Hesjedal nog als eerste boven, op de tweede, de Col de la Macuègne (2e) ging Johnny Hoogerland met het maximum van de punten (5) aan de haal.

14.42 uur – nog 116 km

Deze rit is gesneden koek voor vroege vluchters, en dat hebben ook Philippe Gilbert en Thomas De Gendt begrepen. Samen met nog 24 andere renners hebben ze een voorsprong van 6’30” op het peloton uitgebouwd.

Die andere renners zijn Manuel Quinziato, Laurent Didier, Tony Gallopin, Andreas Klöden, Cyril Gautier, Thomas Voeckler, Arnold Jeannesson, Blel Kadri, Christophe Riblon, Nicolas Roche, Yuri Trofimov, Mikel Astarloza, Rui Costa, Jérôme Coppel, Daniel Navarro, Manuele Mori, Peter Velits, Ramunas Navardauskas, Michael Albasini, Cameron Meyer, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Jean-Marc Marino en Adam Hansen.

De bestgeplaatste van hen is Daniel Navarro. De Spanjaard stond voor deze etappe 20e in het algemeen klassement op meer dan 23 minuten van geletruidrager Christopher Froome.

14.30 uur

Welkom bij deze liveblog over de zestiende rit in de Tour de France, van Vaison-la-Romaine naar Gap (168 km). In het eerste deel van de etappe moeten de 179 overgebleven renners over een beklimming van 3e en 2e categorie. Dicht bij de streep ligt met de Col de Manse nog een col van 2e te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier