Sanne Cant pakt negende opeenvolgende titel op BK veldrijden

Sanne Cant © belga

Sanne Cant (Iko-Beobank) mag zich voor het negende jaar op rij Belgische kampioene veldrijden noemen. De 27-jarige Antwerpse toonde zich zondag duidelijk de sterkste in het zand in Koksijde.

Het was Joyce Vanderbeken, de Belgische kampioene van 2009 in Ruddervoorde, die meteen na de start de kop nam.

Al snel vormde zich een kopgroep van vier met daarin naast Vanderbeken ook Sanne Cant, Loes Sels en Laura Verdonschot, die fors uit de startblokken was geschoten.

In tegenstelling tot vorig jaar in Oostende, toen Cant en Verdonschot er op de Hippodroom een tweestrijd van maakten, was er deze keer op de luchtmachtbasis heel wat minder spanning.

Cant toonde zich de sterkste en reed onbedreigd naar een nieuwe driekleur. Ook een (onschuldige) valpartij kon het ritme van de regerende wereld- en Europees kampioene niet breken.

Aan de streep telde Cant een minuut voorsprong op Ellen Van Loy. Haar nicht Loes Sels pakte even later brons. Voor Cant was het een titel met emotionele waarde, op het parcours waar ze in 2012 haar eerste WK-medaille pakte.

Met negen Belgische titels is het record van Roland Liboton inmiddels binnen handbereik. Tussen 1980 en 1989 werd de man uit het Vlaams-Brabantse Rillaar tien keer op rij Belgisch kampioen bij de profs.

Bij de gemengde categorie met daarin juniores en beloften was de Belgische titel voor Suzanne Verhoeven (Milwaukee-Alphamotorhomes). Met een zevende stek in totaal haalde ze het van Marthe Truyen (negende) en Axelle Bellaert (elfde), die in tranen over de finish kwam.