‘Schadelijk voor de sport dat Froome blijft koersen’

De Britse wielrenner Chris Froome tijdens een persconferentie in Italië, 6 maart 2018 © BELGA

In 2013 volgde journalist David Walsh, de man die Lance Armstrong ontmaskerde als dopingzondaar, drie maanden intensief wielerploeg Team Sky. Na afloop concludeerde hij dat de Britse topformatie zuiver op de graat handelde. Vandaag voelt Walsh zich bedrogen door Sky, al steekt hij de hand ook in eigen boezem.

‘Mijn fout is geweest dat ik bevooroordeeld was toen ik aan de opdracht begon. Ik dacht echt dat Sky clean was. Maar als ik toen had geweten dat Bradley Wiggins vier dagen voor de start van de Tour van 2012 een TUE (een toelating om verboden producten te gebruiken voor medische doeleinden, nvdr.) had gekregen, dan zou ik er nooit aan begonnen zijn’, zegt journalist David Walsh donderdagavond tijdens een lezing in de Universiteit Gent.

‘Wiggins had die TUE voor zo’n sterke corticoïde helemaal niet nodig’, onderstreept Walsh. ‘Er waren ook maar vier mensen in de ploeg die op de hoogte waren. Hijzelf, manager Dave Brailsford, de ploegdokter en de teamcoach. Verder mocht niemand het weten. Maar dat neemt niet weg dat ik kritischer had moeten zijn.’

Wiggins staat in tegenstelling tot Armstrong nog altijd op de erelijst van de Ronde van Frankrijk. ‘Er zou een kruisje achter zijn naam moeten staan dat vermeldt dat Wiggins zo’n controversiële TUE kreeg voor de Tourstart. Dat zou correcter zijn’, vindt Walsh.

Dat Chris Froome vandaag nog altijd koerst, hoewel hij tijdens de Vuelta veel te hoge salbutamolwaarden liet optekenen, begrijpt Walsh niet.

‘Froome zegt dat hij onschuldig is, maar geen enkele dokter kan verklaren hoe de vork dan in de steel zit. Iedereen verwacht dat hij geschorst zal worden en dat denk ik eerlijk gezegd ook. Het is verkeerd dat hij blijft koersen. Overal waar hij komt, brengt hij verdachtmakingen mee. Het is schadelijk voor de sport.’