Seeldraeyers: ‘Hopelijk carrière nu gelanceerd’

© BELGA

In de Clásica San Sebastián is het uitkijken naar de prestaties van onze landgenoot Kevin Seeldraeyers, recent nog derde in de Ronde van Oostenrijk.

Vorig seizoen was de Clásica San Sebastián door de Olympische Spelen nog weggedrumd naar een dinsdag. Dit jaar staat de belangrijkste Spaanse eendagskoers weer op haar vertrouwde stek en luidt ze komende zaterdag de najaarsklassiekers in.

Met de beklimmingen van de korte Arkale (2,7 km) en de langere Jaizkibel (6,8 km) in de finale kondigt de Clásica zich traditiegetrouw als een strijd aan tussen de specialisten van de heuvelklassiekers en de ronderenners.

Tot die laatste categorie behoort de Antwerpse Astanarenner Kevin Seeldraeyers. Over de Clásica zegt hij: “Een lastige koers die mij goed moet liggen.” Of hij echter zijn eigen kans zal kunnen gaan, hangt nog af van de selectie.

“Komt onze Tourkopman Jakob Fuglsang aan de start of niet? In ieder geval hoop ik langer te kunnen meegaan in de finale dan bij mijn eerste deelname vorig jaar. Toen leverde ik wat kopwerk voor de ploeg en moest ik eraf bij het ingaan van de tweede en laatste plaatselijke ronde over de Jaizkibel en de Arkale.”

Ronde van Oostenrijk

Begin deze maand maakte Seeldraeyers indruk met twee ritzeges in de Ronde van Oostenrijk – zijn eerste UCI-zeges als prof – en een derde plaats in de eindstand. Toch houdt hij een slag om de arm voor de Clásica.

“Conditioneel wordt het nipt, aangezien ik na Oostenrijk een week rust inbouwde. Aan de andere kant kon ik vorige week met Jens Keukeleire goed trainen op hoogtestage in Zwitserland en doordat ik de Tour niet reed, zal ik fris zijn. Hopelijk pakt dit zaterdag goed uit.”

Vuelta

Nadat het lichtgewicht uit Boom in 2009 de jongerentrui won in de Giro, werd hij door kenners als Lucien Van Impe een grotere toekomst als ronderenner voorspeld dan Jurgen Van den Broeck.

“Ergens hoop ik dat door de Ronde van Oostenrijk mijn carrière nu voorgoed gelanceerd is en er nog meer overwinningen volgen”, zegt de 26-jarige Seeldraeyers. “Maar het probleem is dat er dit jaar nog weinig rittenkoersen op mijn programma staan. Na San Sebastián rijd ik de Ronde van Burgos en daarna volgen vrijwel alleen nog eendagswedstrijden. Voor de Vuelta ben ik slechts reserve. De ploeg wil dezelfde kern opstellen als in de Giro, met Vincenzo Nibali opnieuw als kopman.”

Tour

2013 wordt dus een seizoen zonder grote ronde voor Seeldraeyers, die tot zijn grote ontgoocheling ook voor de Tour al onverwacht plaats had moeten maken voor een extra Kazach. De renner spaarde zijn kritiek aan de ploegleiding niet, wat bijna tot zijn ontslag zou hebben geleid. Al noemt Seeldraeyers dit laatste gerucht echter “helemaal uit de lucht gegrepen”. Zozeer dat hij vandaag zelfs een verlengd verblijf bij Astana niet uitsluit. Toch lijkt het er vooral op dat hij niet met de reputatie van moeilijke jongen naar de onderhandelingstafel wil. (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier