Spanjaard Joaquim Rodriguez wint Touretappe

© Epa

Rodriguez versloeg Alberto Contador in de spurt. Jurgen Van den Broeck eindigde na de slotklim vierde, voor Andy Schleck.

De Spanjaard Joaquim Rodriguez (Katusha) heeft vrijdag de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij was tijdens een spurt op de slotklim sneller dan Alberto Contador. Jurgen Van den Broeck eindigde vierde.

De rit ging over een afstand van 210,5 kilometer van Bourg-de-Péage naar Mende door het Centraal Massief. De etappe werd gedomineerd door een vroege vlucht van 18 renners, onder wie Alexandre Vinokourov, Andreas Klöden en Mario Aerts.

Op zowat vijftig kilometer van het einde reden Vinokourov, Klöden, Kiryienka en Hesjedal weg van de anderen. Ze begonnen aan de slotklim met een voorspong van 45 seconden.

Op 3,5 kilometer voor de streep viel Joaquim Rodriguez aan, gevolgd door Contador. Gele trui Andy Schleck kon het tempo niet volgen.

Contador op 31 seconden van Schleck

In de spurt won Rodriguez voor Contador. Vinokourov werd derde voor Jurgen Van den Broeck, die Schleck klopte voor de vierde plaats.

Schleck behoudt de gele trui, maar zijn voorsprong op Contador is gedaald tot 31 seconden.

Thor Hushovd neemt de groene trui over van Alessandro Petacchi en heeft in het puntenklassement nu zes punten voorsprong.

Jérôme Pineau verliest de bolletjestrui voor de beste klimmer aan Anthony Charteau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier