Sven Nys is klaar voor een kampioenstrui

© Image Globe

Met elf overwinningen dit seizoen – drie meer dan Kevin Pauwels – trekt Sven Nys als leider in de zegestand naar het BK zondag in het West-Vlaamse Hooglede-Gits.

Meer dan eens werd de troonsafstand van de Kannibaal van Baal aangekondigd. Maar voor Jan Verstraeten, zijn ploegleider bij Landbouwkrediet-KDL, is het geen verrassing dat Nys zo vaak blijft winnen.

“In september zag ik het al aankomen”, zegt de ex-crosser. “De beslissing toen om het WK mountainbike te laten varen was erg verstandig. Sven kwam veel frisser dan andere jaren uit de zomer. Een kampioenstitel nu zou de kers op de taart zijn van zijn sterk veldritseizoen.”

Nys kiest dit jaar voor een nieuwe aanloop naar het BK. “Begin deze week vertrok Sven naar Mallorca”, vertelt Verstraeten. “Voor het eerst in zijn carrière verblijft hij de week voor het BK op het Spaanse eiland. Eerdere stages op Mallorca dit seizoen – en daarvoor – bevielen hem goed. Sven kan er recupereren en vooral rustig toeleven naar het kampioenschap. Hij hoeft er enkel te trainen, te eten en te slapen. In België heeft Sven anders veel persverplichtingen. Hij maakt er een erezaak van om die zoveel mogelijk na te komen.”

Zijn afspraken naleven deed Nys ook als geen ander tijdens de eindejaarsperiode. Nergens stuurde hij zijn kat. “Als enige topper”, beklemtoont Verstraeten. “Zelfs in Leuven, toch ook een wedstrijd die op tv kwam, regende het afmeldingen. Bij sommige forfaits, zoals dat van Kevin Pauwels, stelde ik me toch vragen. Sven daarentegen wil de organisatoren nooit teleurstellen. Hij maakte de tijd mee dat de populariteit van het veldrijden nog niet zo evident was. De jonge generatie heeft daar minder of geen besef meer van. Zij spelen met de toekomst van onze sport.”

Nys kan in Hooglede-Gits zijn achtste nationale driekleur bij de profs behalen. Daar staat voorlopig slechts één regenboogshirt tegenover. Nochtans is zo’n WK een veredeld BK. “Het grote verschil is dat het WK nog drie weken later komt, helemaal aan het eind van het seizoen”, legt Verstraeten uit. “Een crosswinter is mentaal zwaar. Als je overal het beste van jezelf geeft voor publiek, pers en organisatoren, gaat dat sowieso een beetje ten koste van het WK. Dat risico neemt Sven ieder jaar.”

Tussen het BK en het WK staan nog twee klassementscrossen op de kalender: in Liévin en Hoogerheide, telkens voor de wereldbeker. Door zijn uitschuiver op tweede kerstdag in Zolder zal Nys nog tot de laatste snik moeten knokken tegen Kevin Pauwels voor de eindzege in dat klassement. Dreigt straks het WK op die manier niet opnieuw de koers te veel te worden? “Ik denk het niet”, zegt Verstraeten. “Sven zal meer reserves hebben aan het einde van het seizoen dan de voorbije winters. Precies omdat hij een heel rustige zomer had. Door zijn knieblessure kon hij toen veel minder wedstrijden rijden dan andere zomers. Dat kan in Koksijde positief uitpakken.” Maar eerst dus het BK, waarvoor Nys na zijn demonstratie in Baal meer dan ooit topfavoriet is. (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier