Sven Nys: té zelfverzekerd?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De zelfverzekerdheid in aanloop naar het WK in Hoogerheide droop de voorbije week van Sven Nys, die dat ook uitgebreid liet merken. Was dat wel nodig?

‘Jullie kunnen volgende week een race winnen of een seizoen verliezen. Mijn seizoen is nu al gewonnen.’ Aldus tweette Sven Nys vorige zondagochtend, zeven uur voor de start van de Wereldbekermanche in Nommay, waarvoor hij forfait gaf om op Mallorca te kunnen focussen op het WK in Hoogerheide. Een dag eerder hadden hij en zijn coach Paul Van Den Bosch op Twitter laten weten dat Nys op training nooit harder op de pedalen geduwd had: 467 watt in een ‘blokje’ van vijf minuten.

Toevallig? Natuurlijk niet. Het maakt deel uit van de psychologische oorlogsvoering die weken voor het WK begint te kiemen en in directe aanloop naar de titelstrijd alsmaar groter wordt. Er was een tijd dat de Vlaams-Brabander daar mentaal aan ten onder ging. Zoals op het WK 2003 in Monopoli toen het gerucht de ronde deed, al dan niet gelanceerd door meester-tacticus Mario De Clercq, dat diens ploegmaat Roger Hammond Nys al in de eerste bocht van de sokken zou rijden.

De Balenaar verschrompelde bij de gedachte alleen al, maar elf jaar, twee wereldtitels, tientallen andere overwinningen en tonnen ervaring later is híj de man die nu voor het WK de mentale prikken uitdeelt. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik er mezelf op betrap dat ik trucs van Mario gebruik”, zei hij twee jaar geleden al. Met dat verschil dat De Clercq de ‘kunst’ beheerste om in de coulissen, of via een roddel in de krant, zijn bommetje te droppen, terwijl Nys het openlijk doet.

Respectloos

En dat viel van de week niet bij iedereen in goede aarde. “De manier waarop hij met zijn collega’s omgaat, getuigt van erg weinig respect”, sprak Richard Groenendaal, ploegleider van Lars van der Haar, in de Telegraaf. “Nys is er alles aan gelegen om Niels Albert en Kevin Pauwels een kopje kleiner te maken. En hij krijgt daarin ook de Belgische media mee. Alles wat hij doet en roept, is goed. Treurig.”

Een groot contrast met wat de wereldkampioen van de week in Sport/Voetbalmagazine, in een dubbelgesprek met Marianne Vos, vertelt: “Intussen weet ik hoe ik mijn verhaal op een fatsoenlijke manier kan overbrengen: door respect te tonen voor mijn concurrenten, door nooit uit de hoogte te doen, door vooral mezelf te zijn en geen rol te spelen.”

Speelde Nys de voorbije dagen wél een rol? Zijn tweet over zijn gewonnen seizoen en over hoe zijn concurrenten hun seizoen kunnen verliezen, houdt dan wel steek (voor sommigen toch), de vraag is of dat – gezien zijn fysieke superioriteit van de laatste weken – wel nodig was en hij niet té veel zelfverzekerdheid uitstraalt.

Bij sommigen kan het misschien zelfs het omgekeerde effect sorteren: geen K.O., maar een oppepper. Leek de gelatenheid bij vooral Niels Albert de voorbije weken de benen af te snijden, dan was hij de voorbije week opvallend strijdvaardig(er) voor de strijd in Hoogerheide, waar hij al eens wereldkampioen werd. Een bijkomende motivatie voor de BKCP-crosser voor wie het op een kampioenschap vaak alles of niets is. Al blijft de vraag of de Tremelonaar na zijn ziekte de conditionele (en mentale) kloof op Nys zal kunnen dichten.

Druk verschuiven

Feit is ook dat alle, vooral vaderlandse, concurrenten hun uiterste best doen om de druk in de schoenen van de Belgische kampioen te schuiven, in de (ijdele?) hoop dat hij, zoals vroeger, erdoor zal kraken. Niet toevallig Mario De Clercq, ploegleider van Kevin Pauwels en Klaas Vantornout, lanceerde al de oproep om met de andere Belgen tegen Nys een coalitie te vormen. Waarop diens coach Paul Van Den Bosch meteen tweette: “Door te focussen op sterkte van tegenstander, focus je vooral op eigen zwakte. Niet goed voor het vertrouwen van je renners.”

Zo zal het morgen in de kranten en tot zondagmiddag mentale prikjes blijven regenen. Tot jolijt van Zdenek Stybar, Lars van der Haar en Francis Mourey, die ook merken dat er van een ‘Belgisch blok’ dat in 2009 in Hoogerheide nog een front vormde tegen topfavoriet en boeman Lars Boom allerminst sprake is.

Als Nys’ benen zo goed zijn als de voorbije weken, zal hij geen landgenoot nodig hebben om zijn derde wereldtitel te veroveren, maar slaat zijn zelfverzekerdheid dan toch om in stress, dan zullen het vooral de drie buitenlandse topkandidaten zijn die daar als eerste van zullen profiteren.

Met op kop Zdenek Stybar, want die krijgt een omloop op maat en is, zo melden insiders, zéér goed op dreef. De specifieke explosiviteit die hij in de eindejaarsperiode nog miste, heeft hij door intensieve intervaltrainingen nu wel. Misschien wordt dát het grootste obstakel voor Sven Nys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier