Sven Nys wint Superprestige

© Belga

Belgisch kampioen Sven Nys (Landbouwkrediet) heeft voor de elfde keer in zijn carrière de Superprestige in het veldrijden gewonnen.

De zege in de slotmanche van de Superprestige in Middelkerke ging naar de Tsjechische tweevoudige wereldkampioen Zdenek Stybar (Quick.Step), die Nys nipt klopte in de spurt. Tom Meeusen (Telenet-Fidea) won in het achtervolgende groepje de spurt voor de derde plaats. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor), de enige die voor de start Nys nog kon bedreigen in het klassement, mengde zich amper in de debatten en moest vrede nemen met de vierde plaats. De Tsjech Radomir Simunek vervolledigde de top vijf. In de eindstand van de Superprestige heeft Nys 105 punten, zes meer dan Pauwels en dertien meer dan Stybar.

Nys hield de situatie van bij de start goed onder controle en zorgde er voor dat hij voor Pauwels bleef. In de tweede ronde ging de Belgische kampioen naar de kop, terwijl Pauwels werd opgehouden na een val van Stybar. Nys kreeg het gezelschap van Simunek en Vantornout, waarna Pauwels in zijn eentje de kloof dichtte. Even later werd de kopgroep toch verder uitgebreid met Stybar, Albert, Meeusen en Sven en Dieter Vanthourenhout. Toen Stybar bij een volgende passage door het zand versnelde, kon Nys als enige mee, terwijl onder meer Pauwels opnieuw in de knoei geraakte en zelfs even in een derde groepje verzeilde.

Nys was zeker van de eindzege, maar in de spurt voor de dagzege in de Noordzeecross moest hij zijn meerdere erkennen in een ontketende Stybar. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier