Sven Nys wint wereldbekercross in Koksijde

© Belga

Sven Nys heeft in een uitgeregend Koksijde de derde manche van de wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven.

Sven Nys (Landbouwkrediet) heeft in een uitgeregend Koksijde de derde manche van de wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. Op het loodzware zandparcours reed de Belgische kampioen in de laatste ronde weg van wereldkampioen Niels Albert (BKCP-Powerplus).

Hij pakte zo zijn zesde zege in de Duinencross, een absoluut record. Aan de streep had de ‘Kannibaal van Baal’ vijftien seconden voorsprong op Albert, die stevig leider is in de wereldbeker. “Ondanks een minder goede start is het toch goed geëindigd”, lachte Nys. “Dat zwakke begin was niet echt een nadeel want het liet me toe om mijn koers goed in te delen. Ik kon de gaten naar mijn tegenstanders vlot dichten en panikeerde niet. Ik kwam bovendien op het ideale moment bij Niels Albert. In de voorlaatste ronde was winnen nog altijd mogelijk. Een foutje van Niels bepaalde het resultaat. Daarna zette ik door op de duin en de kloof was gemaakt. Ik wist dat het kon, want ik had nog krachten over in de slotronde”.

“Ik tel een achterstand van dertig punten in de Wereldbeker, maar met Namen en Zolder krijg ik nog wedstrijden naar mijn hart. Jammer dat er volgende week Roubaix is na een week stage”, klonk het. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld zoals dat moet als je gekomen bent om te winnen en slechts tweede wordt”, aldus Albert. “Een eerste opdoffer kreeg ik toen Nys in de voorlaatste ronde aansloot. Ook daarna bleef ik te veel fouten maken in de technische zones. Ik had een goede dag, maar geen dag zoals bij het WK eerder dit jaar. De beslissing viel in de slotronde. Toen maakte ik een slipper en moest Sven niet van de fiets op de duin die volgde. Dat had ik in de finale van niemand meer verwacht en dus is Nys de verdiende winnaar.”

Francis Mourey (FDJ-Bigmat) werd vijf seconden na Albert derde. Volgend weekend vindt in het Franse Roubaix de volgende WB-cross plaats. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier