Taaramäe klimt naar winst in 3e rit Vuelta en neemt Roglic leiderstrui af

Rein Taaramäe © Belga

De Est Rein Taaramäe (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) heeft maandag de derde rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij slaat een dubbelslag en neemt de leiderstrui over van de Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma).

Het peloton moest zich maandag in de derde rit opmaken voor de eerste bergetappe, een tocht van 202,8 kilometer van Santo Domingo de Silos tot Picon Blanco. De 34-jarige Taaramäe had op de aankomst bergop nog de meeste kracht in de benen en reed naar de zege. De Amerikaan Joe Dombrowski (UAE-Team Emirates) volgde op 21 tellen als tweede, voor de Fransman Kenny Elissonde (Trek – Segafredo) op 36 seconden.

Pittige finale

Frederik Frison kwam niet meer aan de start van de derde rit in Santo Domingo de Salos. De renner van Lotto Soudal liep een zonneslag op in de etappe van zondag en had te veel last om de Vuelta voort te zetten. De rit van maandag was dan ook niet van de poes met 2.660 hoogtemeters en drie gecategoriseerde beklimmingen, na 39,2 km de Puerto del Manquillo (7,2 km à 4,3%) van derde categorie. Vervolgens ging het over glooiende wegen om te eindigen met een pittige finale: eerst moest de Alto de Bocos van derde categorie van 2,8 km aan 6,3% overwonnen wonnen, daarna was er amper rust en volgde bijna meteen de slotklim, de Picon Blanco van eerste categorie, een nieuwe klim in de Vuelta waar Remco Evenepoel in 2020 won in de Ronde van Burgos en eerder ook al Miguel Angel Lopez en Mikel Landa wisten te winnen. Deze slotklim telde 7,6 km aan 9,3%. In de laatste vier km vielen de steilste stukken, soms tot 18%, te noteren.

Leiderstrui

Na zo’n 15 km wist zich een groep van vijf los te rukken uit het peloton: Tobias Bayer, Julen Amezqueta, Antonio Jesus Soto, Rein Taaramäe en Joe Dombrowski. Finaal zouden ook nog Lilian Calmejane, Jetse Bol en Kenny Elissonde de oversteek maken. De acht koplopers draaiden goed rond, maximaal ging hun bonus naar negen minuten. De kans dat de leiderstrui na maandag van schouder zou veranderen leek dus groot.

Toen de vluchters op 30 km van het einde nog steeds zeven minuten voorgift telden, werd duidelijk dat vooraan zou gebikkeld worden om de dagzege en leiderstrui, want Jumbo-Visma van leider Roglic drong niet aan en kreeg ook weinig steun. Lilian Calmejane wilde de steile slotklim niet afwachten en versnelde op 13,5 km. Hij sloeg snel een klein kloofje, maar zou op 6,4 km opnieuw gegrepen worden door z’n vroegere metgezellen.

Elissonde, Taaramäe en Dombrowski

In het peloton was onze landgenoot Floris De Tier intussen ten val gekomen, maar zonder al te veel erg, want hij stapte opnieuw op z’n fiets. Bahrain-Victorious zette finaal een mannetje of twee bij in het peloton om de vluchters terug te grijpen, maar te laat, de dagwinnaar zat vooraan. Calmejane probeerde het nog een keer op 5 km, maar moest zijn meerdere erkennen in Elissonde, Taaramäe en Dombrowski op de steile stukken van 18%.

Dit trio zou vechten om de zege, op 2,7 km was het Taaramäe die versnelde en z’n kompanen achter liet. Hij soleerde naar de zege, voor Dombrowski die op 21 seconden finishte. Elissonde eindigde op een derde plek op 36 seconden.

In het peloton met favorieten bleef het nagenoeg windstil behalve een speldenprikje op 3 km van het einde van De La Cruz waarop Adam Yates reageerde. Het kostte wel de nek van olympisch kampioen Carapaz die de favorieten moest laten rijden. Toen het tempo even stokte, keerde hij nog wel terug, maar eenmaal Alejandro Valverde in het slot op de trappers ging staan, moest hij er opnieuw af. Bernal viseerde intussen het wiel van leider Roglic, en hield de benen stil. Valverde’s ploegmaat Mas zou tot slot met een eindsprintje nog drie seconden terugnemen op Roglic die met de rest finishte op 1:48 van de dagwinnaar. Taaramäe mag ook de leiderstrui aantrekken. Hij telt 25 seconden voorsprong op Elissonde en 30 op Roglic.

De vierde rit voert de renners dinsdag over 163,9 eerder vlakke kilometers van El Burgo de Osma tot Molina de Aragon. (Belga)