TAS schorst Iljo Keisse opnieuw

© Belga

Wielrenner Iljo Keisse (Quick.Step) wordt toch geschorst voor zijn positieve dopingplas in de Gentse Zesdaagse van 2008. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne maakte zijn vrijspraak door de Belgische Wielrijdersbond (KBWB) ongedaan. Quick.Step plaatst Keisse op non-actief. De renner kan de uitspraak nog aanvechten bij een Zwitserse rechtbank.

Keisse werd eind vorig jaar vrijgesproken door de KBWB, maar het Wereldantidopingagentschap (WADA) tekende bij het TAS beroep aan tegen die beslissing.

Door de uitspraak van het TAS is de 27-jarige Keisse nu opnieuw voor twee jaar geschorst. Omdat hij al elf maanden aan de kant bleef na zijn positieve controle, moet Keisse wel nog maar een jaar en een maand aan de kant blijven.

Non-actief Zijn ploeg Quick.Step plaatst de renner, die momenteel actief is in de Ronde van Oostenrijk, op non-actief.

“Ik heb geen andere keuze,” zei manager Patrick Lefevere. “Zolang zijn lot niet duidelijk is, moet ik hem op non-actief plaatsen. Ik kan dit niet maken tegenover de sponsors.”

“Het is vreemd dat iemand die in België over de ganse lijn is vrijgesproken, alsnog geschorst wordt”, zegt Lefevere.

Meer wil Lefevere niet kwijt. “De feiten dateren van voor Keisse voor onze ploeg reed (Keisse reed toen voor Topsport Vlaanderen, nvdr.), ik ken de details dan ook niet helemaal.”

Strijdvaardig

Johnny Maeschalk, de advocaat van Keisse, reageert verbolgen. “Ik ben zwaar ontgoocheld”, zei hij aan Sporza, “maar we gooien de handdoek niet.”

Maeschalk leidde nog voor de uitspraak van het TAS een kortgeding in tegen de Vlaamse Gemeenschap, de Wielrijdersbond en het TAS zelf.

“Die komt donderdag voor. En daarna is een procedure in Zwitserland de enige mogelijkheid. Ik hoop dat de minister van Sport een financieel steuntje geeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier