Terwijl de zakenman met de gele trui pronkte, trok de Tourwinnaar zich met diens vrouw terug

Hoofdredacteur Jacques Sys vertelt elke dag een opmerkelijke anekdote uit de geschiedenis van de Tour de France.

Een biljartvlak parcours naar Tours wordt het vandaag in de Ronde van Frankrijk. Een uitgelezen kans voor Mark Cavendish om zijn 24ste etappezege te boeken, slechts één minder dan de Fransman André Leducq die in de ranglijst van het aantal ritoverwinningen op de derde plaats staat, na Eddy Merckx (34) en Bernard Hinault (28).

Leducq was een uitzonderlijk veelzijdig renner: hij was snel, won geregeld tijdritten en verdedigde zich door zijn geslepenheid meer dan behoorlijk in het gebergte. Maar Leducq was vooral een vrouwenliefhebber pur sang. Hij profiteerde volop van het leven.

Zo is er het verhaal van de Tour 1932 waarin Leducq aan de leiding stond en op een avond samen met zijn ploegmaats werd uitgenodigd door een rijke zakenman. Hij gaf de man een gele trui en terwijl die apetrots met het sierstuk stond te pronken, trok hij zich met mevrouw terug in een aanpalende kamer. Een ploegmaat waakte intussen over de privacy van zijn kopman.

De amoureuze uitspatting tastte het krachtenreservoir van de Parijzenaar niet aan: hij won dat jaar de Ronde van Frankrijk. André Leducq was in zijn periode de meest populaire Franse renner, ook al omdat hij niet aangedreven werd door het egocentrisme van de kopman.

Toen hij in 1930 de Tour voor de eerste keer won, werkte hij zich de laatste vier dagen te pletter voor zijn nog snellere ploegmaat Charles Pélissier die prompt vier keer na elkaar de etappe pakte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier