Teunissen trekt Laken naar zich toe in openingsetappe en verovert geel

© Belga

Mike Teunissen heeft in Laken de eerste etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander klopte Peter Sagan in een millimeterspurt. Hij is meteen ook de eerste drager van de gele trui.

Teunissen toonde zich de beste in een massasprint na een rit over 194,5 km met start in Sint-Jans-Molenbeek en finish aan het Kasteel van Laken. Hij haalde het voor de Slovaak Peter Sagan en de Australiër Caleb Ewan. Oliver Naesen was de beste Belg op de achtste plaats. Jasper Stuyven werd tiende.

Teunissen trekt Laken naar zich toe in openingsetappe en verovert geel
© Belga

Morgen staat een tweede rit in Brussel op het programma. De renners werken dan een ploegentijdrit af over 27,6 km tussen het Paleizenplein en de Eeuwfeestlaan aan het Atomium.

Greg Van Avermaet mag die ploegentijdrit in de bolletjestrui rijden. Hij maakte deel uit van een kopgroep van vier die al meteen na de start voor de aanval koos en kwam als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen. Toen Avermaet de bergpunten op zak had, liet hij zich weer uitzakken. De overige drie aanvallers, Xandro Meurisse, de Eritreeër Natnael Berhane en de Deen Mads Würtz Schmidt werden op 65 km van de streep gegrepen.

Greg Van Avermaet kan Xandro Meurisse net achter zich houden op de Kapelmuur
Greg Van Avermaet kan Xandro Meurisse net achter zich houden op de Kapelmuur© Belga

De Fransman Stéphane Rossetto waagde kort na de hergroepering een aanval en zong het uit tot 9 km van de aankomst. Daarna was het woord aan de snelle mannen voor de verwachte massasprint. In de voorbereiding op die sprint gebeurde op zo’n anderhalve kilometer van de meet een val. Onder meer de Nederlandse topsprinter Dylan Groenewegen, de ploegmaat van Teunissen bij Jumbo-Visma, was bij de slachtoffers.

Teunissen is één van de renners in de sprinttrein van Groenewegen, maar won dus zelf. “Ik kan het amper geloven”, sprak hij in het flash-interview. “We werken al maanden om Dylan aan de zege en het geel te helpen, maar dan spatte die droom opeens uit elkaar op 1,4 km van het eind. Ik zag het niet, maar ik hoorde door het oortje dat Dylan er bij lag. Er flitste door mij hoofd: ‘ik probeer het gewoon’ en draaide snel een knop om, ik moest, veel tijd was er niet. Wout (van Aert) stak nog een handje toe en in die slotkilometer zag ik iedereen doodgaan, stilvallen en ook Sagan ging precies niet meer zo snel en ik pak hem nog op de meet. Ongelooflijk, het zal een paar dagen duren vooraleer dit volledig doordringt.”