Tom Boonen: ‘Even mooi als mijn wereldtitel in Madrid’

© Belga

De Belgische WorldTour-formatie Omega Pharma-Quick.Step heeft in het Nederlandse Valkenburg de wereldtitel in de ploegentijdrit bij de mannen veroverd. ‘Dit had ik niet verwacht,’ zegt Tom Boonen.

“Deze overwinning schat ik even hoog in als mijn successen in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en zelfs mijn wereldtitel in Madrid. Maar bovenal is het een titel waarvan ik nooit gedacht had dat ik die zou kunnen behalen”, vertelde Boonen na de koers.

“Aanvankelijk omdat de discipline niet bestond en omdat je tijdrijden niet echt een Belgisch ding kunt noemen. Daarom bravo aan iedereen die hieraan meegewerkt heeft. Want het zijn niet alleen deze zes renners die hiervoor gezorgd hebben. Tot in de kleinste details is hier een jaar aan gewerkt.

De ontlading is bijgevolg bijzonder groot en dat mag ook wel. Voor mij persoonlijk was het ook een keer leuk om andere doelen te hebben”, aldus de Belgische kampioen.

Het wielerteam van ploegmanager Patrick Lefevere werkte de 52,3 kilometer af in 1u03:17.03, goed voor een duizelingwekkend gemiddelde van 50,534 kilometer per uur, en was zo iets meer dan drie seconden sneller dan het Amerikaanse BMC van Philippe Gilbert, dat vrede moest nemen met zilver. Het Australische Orica-GreenEdge kaapte het brons weg. Het Italiaanse Liquigas-Cannondale werd vierde, het Nederlandse Rabobank vervolledigde de top vijf.

Lotto-Belisol deed het niet goed met een zeventiende plaats op meer dan anderhalve minuut van de winnaars. Een 25e plaats was er voor de jongens van Topsport Vlaanderen-Mercator.

Bij Omega Pharma-Quick.Step verschenen met Belgisch kampioen Tom Boonen en nationaal tijdritkampioen Kristof Vandewalle twee Belgen aan de start. Daarnaast kwamen regerend wereldkampioen tijdrijden Tony Martin, de Fransman Sylvain Chavanel, de Nederlander Niki Terpstra en de Slovaak Peter Velits in actie bij de Belgische wielerploeg.

Het zestal zette aan het eerste tussenpunt meteen een scherpe tussentijd neer, enkel BMC en Rabobank kon een vuist maken tegen het sterke Omega Pharma-Quick.Step.

Bij het tweede tussenpunt hadden de renners van Tom Steels de kloof al vergroot naar acht seconden. Toen kregen we een spectaculaire inzinking van Rabobank, terwijl het toen al duidelijk was dat die van Sky niet zouden meespelen voor de knikkers.

BMC kende echter heel wat problemen op de Cauberg, maar na een uitstekende slotfase strandden ze uiteindelijk op amper drie seconden van de winnaars. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier