Tom Boonen: ‘Ik heb voor het eerst over mijn afscheid nagedacht’

Tom Boonen © BELGA

Tom Boonen, Oppergod onder de wielergoden, heeft dit jaar voor het eerst nagedacht over zijn afscheid. In een interview met de Zondag blikt hij ook terug op het cocaïneverhaal. ‘Je moet altijd vooruit kijken.’

In de wielrennerij zijn de goden zij die stampen. Soms elegant, soms lomp, die helse pijnen verbijten, het grimas op sterven, en die uiteindelijk met de handen naar de hemel gericht de meet overschrijden. Al tien jaar mag een Belg zich de Oppergod noemen, Tom Boonen. Al heeft de 34-jarige Kempenzoon geworsteld met deze titel. Hard geworsteld. ‘Je kunt niet geloven hoe raar mensen doen als ze een bekend iemand zien.’Tom Boonen

Waaraan dank jij die goddelijke status?

Dat weet ik niet. Omdat ik veel wedstrijden won, zeker? Ik weet wel dat het snel gegaan is. Toen ik in 2005 de topklassiekers en het WK won, is het helemaal ontspoord. Zelfs mensen die niet van koers hielden, kwamen kijken. Iedereen wou iets van mij.

Jij hebt in 2008 en 2009 ook diep gezeten, je had het cocaïneverhaal. Hoe ben je daaruit geraakt?

Door mezelf te blijven. Ik heb me niet verstopt. Ik ben blijven doen wat ik graag deed: fietsen. Dat was mijn uitweg. Ik ben niet iemand die negatief in het leven staat. Zelfs niet in een moeilijke periode. Je moet altijd vooruit kijken. Dat is wat ik gedaan heb. (denkt na) Mijn omgeving heeft ook een belangrijke rol gespeeld, maar ik was niet afhankelijk van hen. Je moet mij laten doen, ik kom altijd wel op mijn pootjes terecht. Lore (zijn partner, red) weet dat.

In P-Magazine zegt je grote baas Patrick Lefevere dat je dit jaar gestopt was als je een klassieker had gewonnen.

(blaast) Nee, toch niet. Dat zou misschien wel een droomscenario zijn, ja. Maar ik koers nog veel te graag. En ik voel me nog goed. Als je stopt, dan kan je niet meer terug. Je moet dat goed voor ogen houden. Ik heb dit jaar wel voor het eerst over mijn afscheid nagedacht. Ik zal zeker nog één jaar koersen. En waarschijnlijk nog het voorjaar erna. Maar veel langer zal het niet meer duren. (Paul Cobbaert)

Lees het volledige interview vandaag in de Zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier