Tom Boonen is snelste in Harelbeke

© Belga

Tom Boonen kwam als eerste over de eindstreep in de E3 Prijs Vlaanderen.

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.step) heeft de 55e editie van de E3 Prijs Vlaanderen (WorldTour) gewonnen. Na 203 kilometer met start en aankomst in Harelbeke was de 31-jarige Antwerpenaar de snelste van het peloton.

De Spanjaard Oscar Freire werd tweede, de Oostenrijker Bernhard Eisel derde. Sep Vanmarcke finishte als vijfde.

Wedstrijdverloop
Nico Sijmens, Gert Dockx, Kevin Hulsmans, Sébastien Delfosse, Gregor Gazvoda, Michael Morkov, Damien Gaudin, Luca Ascani en Oscar Gatto hadden na 59 kilometer de eerste echte aanval opgezet. Zij boekten een maximale voorsprong van 6:45. Op de Oude Kwaremont reed alleen nog Gatto voor Boonen, Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Fabian Cancellara uit.

De Zwitser reed lek en kwam ook nog ten val, maar sloot later toch weer voorin aan. Sylvain Chavanel en Dmitriy Muravyev waren dan net voor de Knokteberg, op 28 kilometer van de finish, ten
aanval getrokken. Op 7 kilometer van de finish werden ook zij gegrepen.

Er volgde een spervuur van uitvalspogingen, maar Omega Pharma-Quick.Step controleerde. Boonen begon de sprint van ver, zag Freire nog heel dicht komen, maar hield stand.

Boonen ziet ook Gent-Wevelgem zitten
“Zondag in Gent-Wevelgem vlieg ik er opnieuw in”, verklaarde Tom Boonen nadat hij met de E3 Prijs zijn zesde zege van het seizoen geboekt had. “Ze hebben Gent-Wevelgem iets lastiger gemaakt in vergelijking met vorige edities, maar ik zal voldoende hersteld zijn.”

“Er werd hier hard gekoerst en daar had het weer zeker mee te maken. Maar telkens na een versnelling zakte het tempo opnieuw. Toen Chavanel weg was, moesten wij met de ploeg natuurlijk niet meer werken. Op het einde liep alles samen en kon ik het in de sprint afmaken, al had ik na een lastige koers toch wat minder jus in de benen. Ik begon van ver op kop en voelde Freire komen. Dat had ik wel verwacht. Freire komt altijd om te winnen. Ik ook trouwens.”

21ste zege voor Omega Pharma-Quick.Step
Boonen bezorgde Omega Pharma-Quick.Step al de 21e zege van het seizoen. “Heel sterk wat Boonen liet zien, want hij begon zijn sprint wel van heel ver”, reageerde manager Patrick Lefevere. “Freire kloppen in de spurt is geen sinecure. Na de Paterberg was onze ploeg wat weggezakt. We slaagden erin de trein opnieuw op de rails te zetten en de finale te kleuren. Eerst met een uitval van Chavanel, dan door de boel te controleren en Boonen perfect af te zetten. Ons team staat er als een hecht blok.”

Vijfde keer E3 Prijs voor Boonen
Op de erelijst volgt Boonen de Zwitser Fabian Cancellara op. Boonen won de E3 Prijs al vijf keer en is daarmee alleen recordhouder. Van 2004 tot 2007 won hij vier keer op rij. Dit seizoen zit Boonen aan zes zeges. Eerder won hij een etappe in de Ronde van San Luis (cat. 2.1), twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Qatar (cat. 2.BC) en een etappe in Parijs-Nice (WorldTour). (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier