Tom Boonen wachtte nooit langer op eerste zege

Tom Boonen © BELGA

Nooit moest Tom Boonen langer wachten op zijn eerste seizoenszege dan dit jaar.

De Etixx-Quicksteprenner start zaterdag, 23 juli, in de Tour de Wallonie, zijn tweede wedstrijd van het tweede deel van het seizoen, nadat hij afgelopen woensdag 87e werd in de GP Pino Cerami.

Boonen, nog in het ongewisse over de ploeg waar hij volgend seizoen (zijn laatste als prof) zal rijden, hoopt in Wallonië eindelijk zijn eerste seizoensoverwinning te behalen, want nooit werd zijn geduld zo lang op de proef gesteld.

In zijn debuutjaar bij de elite veroverde hij op 11 juli 2002, in de Oostenrijkse Uniqa Classic, zijn eerste prof- en seizoenszege, en in 2013 behaalde hij pas op 21 juli, ook in de Tour de Wallonie, zijn eerste bloementuil. Na een val in de Ronde van Vlaanderen stond hij toen wel anderhalve maand langs de kant.

Dit seizoen bleef Boonen eindelijk gespaard van zware crashes, maar een overwinning leverde dat dus nog niet op. Opvallend, want in het verleden was de Kempenaar er telkens vroeg bij: in tien van zijn vijftien profseizoenen won hij al voor 10 februari, meestal in Qatar, zijn eerste koers van het jaar.

In 2016 kwam Boonen nog niet verder dan twee tweede plaatsen: in Parijs-Roubaix, na Mathew Hayman, en in de Ronde van Limburg, op 12 juni, na Kenny Dehaes.

Verder nog drie toptienplaatsen: vierde in de derde rit van de Ronde van Valencia, zesde in de eerste etappe van Parijs-Nice en achtste in de eerste rit van de Ronde van Californië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier