Tom Pidcock wint WK veldrijden in Fayetteville

Tom Pidcock © Belga Image

Tom Pidcock is de nieuwe wereldkampioen bij de mannen elite. De 22-jarige Brit reed zondag in het Amerikaanse Fayetteville weg nog voor halfweg cross en soleerde naar de titel. Mathieu van der Poel en Wout van Aert namen niet deel aan het WK.

Voor Tom Pidcock is het zijn eerste regenboogtrui in het veld, na een ware demonstratie.

In de sprint om het zilver haalde Lars van der Haar het 32 seconden later voor Eli Iserbyt.

Afwezigheid van Van Aert en Van der Poel maakte het net moeilijker

‘Er was redelijk wat druk voor deze wedstrijd’, gaf hij na afloop toe, ‘maar ik ben blij dat ik het hier toch klaarspeel.’

Tom Pidcock is de eerste Britse wereldkampioen in het veld. ‘Ik wist dat het vandaag een super moeilijke wedstrijd zou worden’, vertelde hij in het flashinterview, ‘hoe droger het werd, hoe sneller en tactischer er werd gereden. De Belgische ploeg speelde het ook tactisch en op een gegeven moment zag ik een kans en besloot ik gewoon om er voluit voor te gaan. Gelukkig kon ik het volhouden tot het einde.’

‘Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert leek het precies voor sommigen alsof het gemakkelijk zou zijn om hier de titel te grijpen, maar integendeel, dat was het net niet. Het was net moeilijker. Er was zeker veel druk, maar we hadden een plan, hielden ons daar aan vast en dat heeft geloond. Ik geef toe dat er wel wat stress was. Je bent hier bijna een week op voorhand, je zit ganse dagen in dat hotel en dat komt op je af. Dat is niet altijd gemakkelijk om te managen, maar gelukkig kon ik er goed mee om.’

Demonstratie van Pidcock

Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert droomden Belgen zoals Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts van goud in Fayetteville, maar dan moesten ze wel voorbij Lars van der Haar en Tom Pidcock, de buitenlandse favorieten voor de regenboogtrui.

En het was de Nederlander die als eerste het veld indook, gevolgd door Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Ook Tom Pidcock was goed weg en reed in zesde, zevende positie. De Belgen hadden duidelijk een plan, Pidcock aan het werk zetten en dus deed Toon Aerts een eerste aanval. De Brit dichtte het gaatje waarna het tempo stokte.

Elf leiders doken de tweede ronde in, de Fransman Dubau versnelde even, de Belgen zorgden er voor dat hij niet wist te ontsnappen en vlak voor het inrijden van de derde ronde deed Michael Vanthourenhout even een schijnaanval, maar hij zette niet door, want Pidcock sprong meteen op het wiel.

In die derde ronde ging met Venturini een andere Fransman even versnellen, maar zonder succes. Pidcock leek alles te controleren, aanvallen van Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout werden teniet gedaan.

In de vierde ronde nam Pidcock de koppositie en op het heuveltje, waar al eerder in andere competities renners zich tot stilstand reden gebeurde het zelfde met de Belgen. Pidcock ging als eerste omhoog, Vanthourenhout reed zich vast en hinderde daarbij ook Iserbyt.

De Brit nam enkele lengtes, aarzelde niet en zette door. Vanthourenhout moest het gat dichten, maar dat lukte niet. Enkele meters, werden meerdere seconden. De Brit dook de vijfde ronde in met zes seconden bonus. Vanthourenhout knokte wel, maar kwam geen stap dichter, Iserbyt moest dan maar de kastanjes uit het vuur halen, maar ook hij kwam niet dichter. De renner van INEOS Grenadiers bracht na één rondje zijn voorsprong naar 22 seconden en bouwde die nog verder uit tot maximaal 35 seconden. Het goud leek zo goed als binnen, in de strijd om het zilver vochten Lars van der Haar en Eli Iserbyt een mooi duel uit in de slotfase.