Tony Martin wil zijn status van strafste tijdrijder bevestigen

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Duitse renner start als topfavoriet bij het WK in Ponferrada.

Tony Martin kan zondag in het WK tijdrijden voor teams, en vooral volgende woensdag in het WK tegen de klok voor individuele renners, een nieuwe stap zetten richting de realisatie van zijn lang gekoesterde droom: Fabian Cancellara onttronen als de beste tijdrijder van de 21e eeuw. Als de Duitser, bij afwezigheid van ‘Spartacus’ die alleen op de titelrace op de weg focust, zich voor de vierde keer op rij tot wereldkampioen kroont, doet hij zelfs beter dan zijn Zwitserse collega. Die won in 2006, 2007, 2009 en 2010 de individuele tijdrittitel, maar paste in 2008 voor het WK, te moe nadat hij alles op de Olympische Spelen in Peking gezet had. Daar pakte Cancellara Olympisch goud, het enige wat nog ontbreekt in de tijdrittrofeeënkast van Tony Martin. Die eindigde in 2012 in Londen ‘slechts’ tweede na Bradley Wiggins.

Voor Der Pantzerwagen zijn de OS in Rio dan ook hét hoofddoel van de komende jaren. Intussen wil hij op het WK blijven schitteren. De OPQS-renner mikt op “vijf tot tien titels”, wat betekent dat hij tot zijn 35e – hij is er nu 29 – elk jaar moet winnen om tien keer goud te halen. Dat lijkt een utopie, aangezien met Tom Dumoulin (23) een nieuw en jonger tijdritkanon is opgestaan. Anderzijds zoekt Martin op alle vlakken (materieel, voeding, mentaal…) zo maniakaal naar verbetering dat zijn heerschappij weleens een pak langer zou kunnen duren dan die van Cancellara, die na 2010 zijn liefde voor het rijden tegen de klok verloor.

Met zijn OPQS-team kan Martin zondag ook voor de derde maal op rij het WK ploegentijdrijden winnen. Die titel heeft Cancellara nog niet op zak (dat kampioenschap bestaat ook pas sinds 2012). Het is niet de enige categorie waarin Martin de Zwitser nu al overtreft. Na zijn zege in de Vuelta heeft de ex-politieagent in zijn profcarrière al 39 tijdritten gewonnen, drie minder dan Cancellara op zijn 29e.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier