Tour 2010: Wie klopt Contador?

© Reuters

Wie zal Alberto Contador het vuur aan de schenen kunnen leggen? Dat is de hamvraag aan de vooravond van de start van de Tour de France. Zal Mark Cavendish voor de eerste keer met de groene trui over de eindmeet kunnen rijden of is het opnieuw Thor Hushovd? Een overzicht van de favorieten van de 97ste Tour de France.

Bekijk ook het overzicht van alle ritten van de Tour 2010

Gele trui

Gepolst naar de voorspellingen binnen het wielerwereldje zelf, blijkt dat niemand een concurrent ziet voor Alberto Contador. Na drie opeenvolgende eindzeges is de Spanjaard opnieuw torenhoog favoriet en ongenaakbaar gewaand.

De tweede van vorig jaar en de winnaar van het jongerenklassement, Andy Schleck, zal er alles aan doen om die gele trui te bemachtigen. Natuurlijk moet de Luxemburger duidelijk onderdoen voor de tijdrijderscapaciteiten van Contador,maar bergop moet de jongste van de broers Schleck dan weer niet zo veel prijsgeven aan de Spanjaard. Andy en Fränk Schleck zijn naar eigen zeggen sterker dan vorig jaar. Getuige daarvan de eindzege van Fränk in de Ronde van Zwitserland.

Vanzelfsprekend kan er niet om zevenvoudig winnaar Lance Armstrong gekeken worden. De 39-jarige Amerikaan kondigde deze week nog aan zijn laatste Tour te rijden en al er dus alles aan doen om een achtste zege binnen te rijven. Ivan Basso rijdt zijn eerste Tour sinds zijn dopingschorsing en lijkt na zijn zege in de Giro in vorm en zeer gemotiveerd. Cadel Evans zal met BMC dan weer revanche willen nemen voor zijn falen van vorig jaar.

Groene trui

Na het forfait van Belgische groene hoop Tom Boonen, lijkt het om de groene trui te gaan tussen Thor Hushovd, winnaar van vorig jaar en Mark Cavendish. Toch lijken beide renners nog niet in topconditie. Hushovd kende door blessures een minder voorjaar en Cavendish heeft dit jaar heel wat minder overwinningen op zijn palmares staan dan vorig jaar.

Er staan dan ook een pak spurters klaar om als derde hond met het been te gaan lopen. Zo staan onder andere Robby Mc Ewen, Oscar Freire, Alessandro Pettachi, Tyler Farrar en Gerald Ciolek te popelen om Hushovd op te volgen.

Belgische hoop

De enige Belg die met echte ambities naar de Tour gaat is Jurgen Vandenbroeck. De 27- jarige klimmer die als kopman van Omega Pharma-Lotto vertrekt, ambieert na zijn 15de plaats van vorig jaar een plaats in de top 10. Hij voelt zich sterker dan vorig jaar en zal een kans op de bolletjestrui eveneens niet laten liggen. Voor de rest van de Belgen lijkt een ritoverwinning het hoogst haalbare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier