Tour de France: Nairo Quintana uit uitslag geschrapt na positieve test op Tramadol

© Belga Image

Nairo Quintana (32) wordt uit de uitslag van de voorbije Ronde van Frankrijk geschrapt. De Colombiaanse renner van Team Arkéa Samsic testte tijdens de Tour tweemaal positief (8 en 13 juli) op de pijnstiller Tramadol. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) woensdag bekendgemaakt.

‘In overeenstemming met het medisch reglement van de UCI wordt de renner gediskwalificeerd voor de Tour de France 2022. Beroep tegen deze beslissing is mogelijk binnen de tien dagen voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS)’, zo klinkt het in een persbericht.

Het gebruik van Tramadol is geen inbreuk op het antidopingreglement, maar wel op het medisch reglement. Aangezien Quintana voor het eerst betrapt is op het gebruik van de pijnstiller, mag hij wel verder in actie komen.

Quintana eindigde in de voorbije Tour op de zesde plaats. De klimmer verlengde dinsdag zijn contract bij Arkéa Samsic. Hij rijdt sinds 2020 voor het team. In zijn carrière won hij onder meer de Giro (2014), Vuelta (2016),Tirreno-Adriatico (2x), de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en de Ronde van het Baskenland. Quintana gaat vrijdag normaal van start in de Vuelta.

Sinds 1 maart 2019 geldt er in het wielrennen een verbod op het gebruik van Tramadol om de ‘gezondheid en veiligheid van de renners te beschermen gezien de neveneffecten van de substantie’.