Tour de France: wie kan Chris Froome van een derde eindzege houden?

Chris Froome © AFP

Aan de idyllische Mont-Saint Michel start zaterdag de 103de Tour de France met drie grote kanshebbers op de eindzege. De Brit Chris Froome kan voor de derde keer de oppergaai binnenhalen, maar hij krijgt stevige concurrentie van Alberto Contador en Nairi Quintana. Daarnaast houden we de komende drie weken ook Thibaut Pinot en Fabio Aru maar beter goed in de gaten.

Chris Froome (31) – Team Sky

Chris Froome
Chris Froome© AFP

Titelverdediger Chris Froome reist met zelfvertrouwen af richting de Franse westkust. Bijna een maand geleden etaleerde de Brit met Keniaanse roots zijn groeiende vormpeil en reed hij naar zijn derde eindwinst in de Dauphine. Een voorteken? Zowel in 2013 als vorig jaar trok Froome na de Franse voorbereidingswedstrijd zijn overwinningsroes door tot La Grande Boucle. Bovendien gaf hij achteraf nog mee dat hij nog niet helemaal tevreden is van zijn conditiepeil. Dat belooft dus. Daarnaast vertrekt de kopman van Team Sky zaterdagmiddag met een minimum aan koersdagen aan zijn missie voor een derde Tourzege, slechts 27. Een doordachte keuze om een eventuele terugval in de derde week te vermijden. Maar in moeilijke momenten kan de kopman beroep doen op een ijzersterke ploeg.

Nairo Quintana (26) – Team Movistar

Nairo Quintana
Nairo Quintana© AFP

Nairo Quintana kan geschiedenis schrijven. Hoewel de Colombiaanse klimmers de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schoten, bleef een eerste Tourzege voor het land van Shakira en Gabriel Garcia Marquez vooralsnog uit. Dit jaar kan het gebeuren. Quintana greep eerder dit jaar de macht in de rondes van Catalonië en Romandië. Na een hoogtestage bij hem thuis in het Colombiaanse hooggebergte won hij prompt de Route de Sud. In de wetenschap dat hij vorig jaar in de derde week de betere was van Froome (hij eindigde toen tweede in de eindstand) lijkt hij na de Ronde van Italië in 2015 ook klaar om zijn gele droom waar te maken. Hij weet zich alleszins geruggesteund door heel Colombia – waar Quintana een status van volksheld geniet.

Alberto Contador (33) – Tinkoff

Alberto Contador
Alberto Contador© AFP

“Mocht ik niet meer in een Tourzege geloven, dan was ik al gestopt met fietsen”, dixit Alberto Contador in een interview aan onze Tourgids van Sport-/Wielermagazine. De Spaanse tweevoudige Tourwinnaar twijfelde lange tijd of hij volgend jaar nog profrenner wilde zijn, maar de ondertussen 33-jarige Madrileen draaide bij en hij zakt met een immense honger naar een nieuwe Tourzege (de vorige dateert al van 2009) af richting Tourstart. Ook in zijn reiskoffer: een resem uitmuntende resultaten. Met rit- en eindwinst in de Ronde van het Baskenland, een tweede plaats in de Ronde van Catalonië en Parijs-Nice zien velen hem zelfs als topfavoriet, boven Froome, voor de gele trui. “Ik voelde me nog nooit zo sterk als nu”, vertelde Contador nog in hetzelfde interview. In de afgelopen Dauphine moest hij wel vrede nemen met een vijfde plaats in de eindrangschikking. ‘Querer es poder’ is zijn lijfspreuk. De wil is er, benieuwd of hij die ook kan omzetten in daden.

Thibaut Pinot (26) – FDJ

Thibaut Pinot
Thibaut Pinot© AFP

Vorig jaar geloofde heel Frankrijk in een eerste Franse eindzege in de Tour de France sinds Bernard Hinault in 1985 nadat Pinot in 2014 tweede was geworden. Maar het werd een ontnuchtering. Na amper vier ritten volgde Thibaut Pinot al op meer dan zes minuten. Weg goed klassement, enkel met een ritzege op Alpe d’Huez kon het Franse rondetalent met een enigszins goed gevoel een teleurstellende Tour afsluiten. Dit jaar begint hij opnieuw met propere lei en liggen de kaarten anders. Waar de Tourorganisatie de voorbije jaren zo min mogelijk tijdritkilometers in het parcours opnamen om – zo wordt gefluisterd – de Fransen meer kansen te geven, maakte Pinot van zijn zwakte een sterk punt. Getuige daarvan zijn tijdritzege in de Ronde van Romandië tegen Tom Dumoulin én Chris Froome en de nationale tijdrittitel. Pinot is misschien niet de grote naam bij aanvang, maar kan in de schaduw van de absolute topfavorieten wel op de verrassing spelen.

Fabio Aru (26) – Astana

Fabio Aru
Fabio Aru© BELGA

In dezelfde schuif als Pinot vinden we ook de nieuwe Italiaanse rondehoop Fabio Aru. Enig verschil: Aru heeft met de Ronde van Spanje van 2015 al een grote ronde op zijn palmares staan. Hij deed dat toen in zijn geheel eigen stijl: zeven doden sterven, maar de achtste keer opstaan en overwinnen. Zijn grinta kent geen limieten. En daarmee heeft hij al veel Italiaanse harten sneller doen slaan. Aru stapt voor de eerste keer binnen in het Tourcircus. Het valt nog te bekijken hoe hij met de mediadruk zal omgaan. Zeker in Italië zal de pers met een vergrootglas zijn prestaties bekijken, aangezien velen hem zien als de troonsopvolger van Vincenzo Nibali, die Aru als superknecht meekrijgt in de ploeg. Overtuigen kon de Sardijn, door pech en blessures, dit jaar nog niet. Maar zijn ritzege in de afgelopen Dauphine toont dat je Aru maar best niet te veel uit het oog verliest.

Jeffrey Fierens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier