Tour: Froome verliest geel aan Aru, Bardet wint zware Pyreneeënrit

Romain Bardet © Belga Image

Romain Bardet heeft de twaalfde rit in de Tour de France gewonnen, met aankomst bergop in skioord Peyragudes. Chris Froome is zijn gele trui kwijt aan Fabio Aru. Zo wordt de Tour onverwacht weer spannend.

Romain Bardet had, met 214,5 kilometer in de benen, aan de finish twee seconden voorsprong op Rigoberto Uran en Fabio Aru, Mikel Landa werd vierde op 5 seconden. Chris Froome, die als zevende over de streep reed, moest 22 seconden prijsgeven op de Fransman en dus 20 op Aru en is zijn gele trui kwijt aan de Italiaan.

Onze landgenoot Thomas De Gendt maakte deel uit van de vlucht van de dag, samen met onder anderen de Brit Cummings, de Italiaan Ulissi, de Zwitser Küng, de Nederlander De Kort en spurters Kittel en Matthews. Cummings werd als laatste vluchter ingelopen.

Froome en Aru verrasten aan de voet van de Peyresourde even door een bocht te missen en het publiek in te duiken.

Seconden

Dankzij de extra bonificatieseconden telt Aru, die met 18 seconden achterstand aan de rit was begonnen, in het algemeen klassement nu 6 seconden voorsprong op de drievoudige Britse winnaar. Bardet is derde op 25 seconden, Uran vierde op 35 seconden. De Ier Daniel Martin vervolledigt de top vijf op 1’41” van Aru.

Spannend

Dat betekent dat de Tour tegen de algemene verwachting in plots weer spannend wordt. In de drie keer dat hij La Grande Boucle al won, verloor Froome alleszins nog nooit zo laat in de koers zijn gele trui.

De Brit heeft wel het voordeel dat er nog een tijdrit op het programma staat, een discipline waarin hij normaal gezien Aru en Bardet achter zich laat. Een nadeel is dan weer dat met 23 kilometer de afstand betrekkelijk kort is, waardoor het moeilijker is om ruime tijdsverschillen te boeken. In de individuele tijdrit van de Tour 2016 reed Froome over 17 kilometer 33 seconden sneller dan Aru en 42 seconden sneller dan Bardet.

De tijdrit staat gepland op zaterdag 22 juli, de voorlaatste etappe van de Tour.

Bergritten

Er staat ook nog één etappe met aankomst bergop op het programma: de finishlijn van de 18e etappe, op donderdag 20 juli, ligt op de top van de Col d’Izoard. Het is de laatste bergrit van deze Tour.

Vrijdag wacht de renners een ultrakorte bergetappe van 101 kilometer tussen Saint-Girons en Foix, met onderweg drie cols van eerste categorie. Aanvallers lijken hun slag te kunnen slaan in deze etappe.