Tour kent eerste dopinggeval: Luca Paolini test positief op cocaïne

Luca Paolini © Belga

Luca Paolini van team Katusha wordt onmiddellijk uit de Tour de France gezet omdat hij positief heeft getest op cocaïne.

De positieve test dateert van dinsdag en is het eerste dopinggeval in deze Tour de France.

B-staal

Katusha heeft de positieve test bevestigd. ‘We zijn erg verrast, want het gaat niet om een product dat de prestaties verbetert’, meldde woordvoerder Philippe Maertens in een eerste reactie aan het Franse persagentschap AFP.

‘In de vooravond werden we op de hoogte gebracht van de positieve test. We hebben beslist de renner meteen uit de Tour te zetten. Het team zal wachten tot na de analyse van het B-staal vooraleer verdere acties ondernomen worden’, luidde het even later in de korte mededeling van de Russische formatie. ‘Katusha wil zijn volle medewerking verlenen aan alle antidopingagentschappen om deze zaak uit te klaren.’

Einde carrière?

Paolini wordt tevens voorlopig geschorst door de Internationale Wielerunie (UCI). Meer dan waarschijnlijk betekent deze positieve test ook het einde van de carrière van de 38-jarige Italiaan.

Paolini won dit seizoen Gent-Wevelgem, in 2013 was hij de beste in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij was bezig aan een onopvallende Tour en stond op de 168e plaats in de stand. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier