Tour ligt in zijn plooi: wat nu?

© BELGA

Geel voor Froome, groen voor Sagan, Majka in de bollen en Yates meer dan waarschijnlijk in het wit. Zonder ongelukken of spectaculaire omwentelingen hebben alle leiderstruien hun renner gevonden. Wat heeft de Tour de France de komende drie dagen nog wél om handen?

De titel van best of the rest

Tot spijt van wie het benijdt, is Chris Froome een XXL-maat te groot gebleken voor zijn voornaamste concurrenten. Zijn overmacht in cijfers: Mollema staat tweede op 3’52”, de rest volgt al op meer dan vier minuten. De hoogste graal die de klassementsrenners nog kunnen grijpen, is de titel van best of the rest. Die battle belooft nog wel nagelbijtende momenten te zullen opleveren. Tussen plek twee en de zesde plek van Richie Porte zit amper één minuut, terwijl de Australiër de afgelopen Alpenritten bij de betere klimmers hoorde. Nog totaal geen zekerheid dus wie komende zondag een gele Froome flankeert op het eindpodium van de Tour.

Tour redden met ritwinst

Saint-Gervais Mont Blanc, Morzine en Parijs. Drie plaatsnamen die klinken als Mozart-ensembles in de oren en waar van vrijdag tot zondag nog drie prestigieuze etappeoverwinningen liggen te wachten voor amper drie gelukkigen. In achttien ritten hebben elf renners van de overwinningschampagne mogen nippen, terwijl slechts tien van de tweeëntwintig ploegen mochten meegenieten van het succes. Willen vele ploegen niet met lege handen Frankrijk verlaten, zullen ze nog danig in het offensief moeten trekken. Bovendien hebben de Fransen nog nooit zo lang moeten wachten op dagsucces. Geen betoog dat de Franse journalisten hun scherpe pennen al in de aanslag houden om deze Tour de France af te schrijven als ‘mislukking van de eigen troepen’.

Prestigestrijd voor ploegenklassement

Ondanks de suprematie van Team Sky staat de Britse brigade ‘maar’ op de tweede plaats in het ploegenklassement, op 3’23” van het Spaanse Movistar. En daar zullen ze bij de formatie van de geletruidrager geen vrede mee nemen. Te meer omdat het winnen van het ploegenklassement in een grote ronde een prestigezaak is binnen het peloton. Met twee bergritten spreekt het parcours alleszins in het voordeel van Sky-boys, maar dan nog zullen ze de Alpencols vol moeten opvlammen om zondag Parijs met gele rugnummers en dito helmen te mogen binnenrijden.

Superstrijdlust voor Belg?

Naast het truiendefilé wordt zondag ook de meest aanvalslustige renner van de Tour op het eindpodium in Parijs in de bloemetjes gezet. In de wetenschap dat daaraan ook een gouden prijskaartje van maar liefst 20.000 euro vasthangt, zullen nog heel wat renners zich de resterende ritten met graagte in de kijker willen rijden. Momenteel maakt een landgenoot zelfs het meeste kans. De Franse sportkrant L’équipe berekende dat Thomas De Gendt de afgelopen ritten al 554 kilometer in de aanval reed, geen renner doet beter. Nog één keer mee in de vroege vlucht en het Tourpodium in Parijs kan hem bijna niet meer ontglippen. Het zou, naast zijn ritzege op de Mont Ventoux, een meer dan verdiende erkenning zijn voor zijn sterke Ronde van Frankrijk.

Ultieme test voor Rio

Amper twee weken na de slotrit van de Tour strijden veel Tourrenners in Rio de Janeiro voor de medailles op de Olympische Spelen. Mits nog wat aanvalslust in de tank kunnen die van de laatste ritten een ultieme test voor hun olympische ambities maken. Al mogen ze dan wel niet te veel over hun toeren gaan. Voor dat laatste is vooral de Tom Dumoulin, met twee ritzeges al erg succesvol in deze Tour, beducht. Toch zien we de stijlrijke Nederlander de komende dagen de benen nog wel testen. Vertrouwen tanken is ook belangrijk met latere doelen in het vooruitzicht. Kijk maar naar Jarlinson Pantano, die vooraf op haast geen enkele pronostiek stond opgeschreven, maar na zijn ritwinst in Culoz gevleugeld rondrijdt. Iemand die een mentale opkikker wel kan gebruiken is Girowinnaar Vincenzo Nibali, terwijl Chris Froome zijn topfavorietenrol voor Rio ongetwijfeld nog kracht wil bijzetten deze Tour. Spektakel in de Alpen verzekerd. Ja toch? (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier