Tour verliest ook tweede topfavoriet: Alberto Contador loopt scheenbeenbreuk op bij zware val

Alberto Contador © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Ook de Spanjaard Alberto Contador heeft de Tour de France verlaten, nadat hij zijn scheenbeen brak bij een zware val in de tiende etappe. Daarmee verliest de Tour zijn tweede topfavoriet voor eindwinst. Eerder gooide ook al de Britse titelverdediger Chris Froome de handdoek na enkele valpartijen.

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) heeft bij zijn val in de tiende Touretappe naar La Planche des Belles Filles zijn rechterscheenbeen gebroken. De Spanjaard moet onder het mes. Zijn seizoen is mogelijk voorbij.

Contador kwam ten val tijdens de afdaling van de Petit Ballon, op zo’n 95 km van de finish. Hij stapte nog opnieuw op de fiets maar gooide wat later toch de handdoek. ‘El Pistolero’, tweevoudig Tourwinnaar (2007 en 2009), werd na zijn opgave naar het ziekenhuis gevoerd.

Daar bracht een scanneronderzoek een breuk van het rechterscheenbeen aan het licht, zo bevestigde zijn ploegmanager Bjarne Riis. “Het is geen al te zware breuk maar een operatie is toch nodig”, aldus de Deen. “Hij vertelde me meteen na de val dat het moeilijk zou worden om verder te fietsen. Hij probeerde het toch maar had erg veel pijn. Er was niets meer aan te doen.”

Alberto Contador geeft op na een val in de tiende etappe van de Tour de France 2014, waarbij hij zijn rechterscheenbeen brak.
Alberto Contador geeft op na een val in de tiende etappe van de Tour de France 2014, waarbij hij zijn rechterscheenbeen brak.© BELGAIMAGE

Contador sprong toch nog op de fiets en begon aan een inhaalrace. Met nog 85 kilometer te gaan had de renner van Tinkoff-Saxo een achterstand van net geen acht minuten op de kopgroep en vier minuten op het peloton met daarin geletruidrager Tony Gallopin en de meeste favorieten. Zo’n 10 kilometer verderop besliste hij toch om de remmen dicht te knijpen en in de wagen te stappen. In de stand was Contador zondagavond negende, op 4:08 van de Fransman Gallopin.

Tweede Tourfavoriet

Door de opgave van Contador is de Ronde van Frankrijk zijn twee topfavorieten voor eindwinst kwijt. De Spanjaard werd vóór de start beschouwd als de voornaamste uitdager van de Britse titelverdediger Chris Froome. Die gaf vorige week al op na drie valpartijen in twee dagen.

Vóór de start van de Tour werd uitgekeken naar het titanenduel Froome-Contador. Door het uitvallen van de twee lijkt de Italiaan Vincenzo Nibali, die dit jaar alles op de Tour zet en de Ronde van Italië links liet liggen, nu de grootste kanshebber voor de eindzege in Parijs.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier