Tourspecial ligt in de winkel

Tourgids 2014 © Sport/Voetbalmagazine

Op 5 juli start in Leeds de Ronde van Frankrijk en dus ligt de jaarlijkse Tourgids van Sport/Wielermagazine weer in de winkel.

In deze special van 132 pagina’s vormt een uitgebreid dossier het hart. Daarin analyseert Christophe Vandegoor, die in Engeland aan zijn achtste Tour als verslaggever van radio 1 begint, grondig alle ritten, die elk op een dubbele pagina voorgesteld worden. Met veel informatie over het parcours, maar ook met persoonlijke anekdotes van Vandegoor en verhalen uit de rijke Tourgeschiedenis.

Maar er is veel meer dan dat. Zo leggen we de twee topfavorieten, Chris Froome en Alberto Contador, van kop tot teen onder de loep. Een uitgebreide analyse van hun aanloop naar de Tour, klim- en tijdritcapaciteiten, tactisch vernuft en mentale sterkte.

Ook stemmen over andere hoofdrolspelers komen aan bod. Carlo Franceschi, de tweede vader en ontdekker van Vincenzo Nibali, reconstrueert de weg naar de top van de Siciliaan, Juraj Sagan vertelt met liefde over zijn broer Peter en Marc Lamberts, de trainer van Jurgen Van den Broeck, schetst de moeizame revalidatie van zijn poulain na diens val in de Tour van vorig jaar. We laten ook ons licht schijnen op de grote Tourdroom van Alejandro Valverde en gingen in Groningen op zoek naar de mensen en plaatsen die de carrière van Bauke Mollema richting hebben gegeven.

Verder, in drie exclusieve interviews, verklaart Sylvain Chavanel zijn passie voor de Tour waaraan hij straks voor de veertiende keer op rij zal deelnemen, legt de nieuwe sprintkoning Marcel Kittel het geheim van zijn succes uit en heeft supertalent Michal Kwiatkowski het over de hoop die zijn landgenoten op zijn schouders leggen: kan hij de komende jaren, als eerste Pool ooit, de Tour winnen?

Daarnaast verkenden we de nu al historische West-Vlaamse kasseienrit, van Ieper tot Arenberg, brengen we het anekdotische verhaal van de Britse Tourpioniers die de weg plaveiden voor Bradley Wiggins en Chris Froome, en vertelt Marc Sleen, de intussen 91-jarige geestelijke vader van stripfiguur Nero, hoe hij van 1947 tot 1964 elke dag van de Ronde van Frankrijk een ritverslag voor de krant Het Volk tekende. Onmisbaar dus voor wie in alle WK-gekte zich ook op de Tour goed wil voorbereiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier