Tourwinnaar Alberto Contador test positief

© EPA

De Spanjaard Alberto Contador is tijdens de Ronde van Frankrijk op 21 juli positief getest voor een kleine hoeveelheid clenbuterol.

De dopingcontrole had plaats op de tweede rustdag van de Tour, in Pau. De dag nadien legde Contador de basis voor zijn derde eindzege, door op de top van de Tourmalet in dezelfde tijd te eindigen als Andy Schleck, in Parijs de nummer twee 39 seconden achter Contador.

Voedselverontreiniging

De persoonlijke woordvoerder van Contador heeft in een persbericht laten weten dat Contador het slachtoffer is geweest van een voedselverontreiniging. In een van de stalen is clenbuterol aangetroffen.

“De tot nu toe geconsulteerde experten zijn het erover eens dat het geval te beschouwen is als een voedselverontreiniging, vooral als gekeken wordt naar het aantal tests dat Contador heeft ondergaan tijdens de Tour de France”, aldus het bericht. “Dit element laat ons toe met zekerheid te zeggen dat er geen opzettelijk aspect in het spel is”.

Geschorst

De Internationale Wielrenunie (UCI) heeft Contador donderdag voorlopig geschorst. De beslissing is een standaardingreep. Contador had begin augustus een punt achter zijn wielerseizoen 2010 gezet.

De UCI bevestigt de aanwezigheid van zeer minimale sporen van
clenbuterol, een verboden substantie, in het op 21 juli afgenomen staal. “De door het laboratorioum gevonden concentratie is geraamd op 50 picogram (of 0,000 000 000 05 gram per ml), of 400 keer minder dan de concentratie die door het WADA geaccrediteerde laboratoria moeten kunnen detecteren”, preciseert de UCI.

De UCI zal in overleg met het wereld anti-dopingagentschap (WADA) bijkomende wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren vooraleer eender welke conclusie kan getrokken worden, luidt het.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier