UCI-baas wil dat dopingzondaars Vinokourov en Riis getuigen

Bjarne Riis © Belga Image

De Brit Brian Cookson, voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), wil dat de voormalige dopingzondaars Bjarne Riis en Aleksander Vinokourov, die met hun teams scoorden in de voorbije Tour de France, met hun verhaal naar buiten komen.

‘Ik wil ze allebei voor onze antidopingcommissie zien verschijnen’, zei Cookson in Parijs aan krant The Guardian. ‘Ze moeten begrijpen dat hun verhaal belangrijk is, en dat de publieke opinie in de wielerwereld hen beter gezind zal zijn als ze uit de kast komen.’

Eerlijkheid

Vooral dat beide heren nog in de wielerwereld actief zijn, stemt de UCI tot nadenken. Al hoeft een ontslag niet, volgens Cookson.

‘Het is belangrijk dat zij de eerlijkheid van de sport aantonen, door open te communiceren over hun verleden. Zo tonen ze dat ze meewerken aan een ‘schone’ wielersport’, aldus de Brit. ‘Het is sowieso onrealistisch om alle voormalige dopingzondaars uit de ploegleidingen te willen weren.’

Toursucces

Zowel Vinokourov als Riis boekte met zijn team in de voorbije Ronde van Frankrijk mooie resultaten. Vinokourov is de manager van het Kazachse team Astana, dat met Vincenzo Nibali de Tourwinnaar in de rangen heeft. ‘Vino’ werd in 2007 voor twee jaar geschorst nadat hij betrapt was op doping, maar ging nooit over tot een publieke bekentenis.

Datzelfde jaar bekende Bjarne Riis, huidig ploegleider bij Tinkoff-Saxo, dat hij doping nam tijdens zijn carrière, alsook tijdens de Tour van 1996 die door hem gewonnen werd. Tinkoff-Saxo boekte in de voorbije Tour onder meer ritzeges met Rafal Majka en Michael Rogers. De 24-jarige Pool Majka schreef ook het bergklassement op zijn naam. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier