UCI start onderzoek naar ‘object dat uit zak van Remco Evenepoel viel’

Remco Evenepoel na zijn val in de Ronde van Lombardije © getty

De Internationale wielerunie (UCI) heeft vrijdag aangekondigd dat ze een onderzoek start naar een “object” dat uit de zak van Remco Evenepoel viel, tijdens zijn zware valpartij in de Ronde van Lombardije op 15 augustus.

“Wij hebben de CADF (een antidopinginstelling, red.) gevraagd om de televisiebeelden verder te onderzoeken en getuigen te ondervragen over het object dat uit de zak van Evenepoel viel”, verklaarde de voorzitter van de UCI David Lappartient, op een persmoment bij de start van de Tour de France in Nice.

De beelden waarop te zien is dat sportdirecteur Davide Bramati een object uit de achterzak van Evenepoel haalt, hebben geleid tot heel wat bedenkingen op de sociale media. David Lappartient had het ook over data die zouden zijn overgebracht via de fiets van Evenepoel.

“De sportief directeur verklaarde dat hij dacht dat Evenepoel was gevallen, aangezien er geen data meer werden verzonden. Over welke data spreken we dan?”, vroeg de voorzitter van de UCI zich af in Nice, een dag voor de start van de Ronde van Frankrijk. “Het is immers verboden om bepaalde data door te sturen. We bekijken dus ook dit punt”, preciseerde David Lappartient. “Als het alleen over geografische lokalisatie gaat, is het iets anders. Maar andere data delen is niet toegelaten.”

De 20-jarige Remco Evenepoel was favoriet voor de Ronde van Lombardije, maar viel zwaar op 40 km van de streep tijdens de afdaling van de Mur de Sormano in een ravijn. De talentvolle wielrenner moet minstens 6 weken rusten.

“Kleine drinkbus”

Deceuninck-Quick Step heeft in een persbericht nog eens gereageerd op de commotie die is ontstaan rond de val van Remco Evenepoel in de Ronde van Lombardije. Op videobeelden was te zien hoe sportdirecteur Davide Bramati een voorwerp uit de achterzak van Evenepoel haalde.

“We willen duidelijk maken dat we eerder deze week gecontacteerd zijn door de CADF (de onafhankelijke dopingwaakhond van de UCI, red.) om een incident bij de val van Remco Evenepoel, eerder deze maand in de Ronde van Lombardije, te bespreken”, legde Deceuninck-Quick Step uit. “Zoals al in verschillende media verscheen, kunnen we zeggen dat het verwijderde item uit Remco”s zak een kleine drinkbus was die voedingsproducten bevatte. Die werd verwijderd zodat hij meer comfortabel door de medische staf op de brancard kon gelegd worden. We hebben dit herhaald tegenover de CADF en zullen blijven meewerken bij verdere vragen.”

“We zouden ook nog willen duidelijk maken dat met betrekking tot de overdracht van data als de “live locatie” dit gebeurt via de Velon-computer die op de fietsen werd geïnstalleerd tijdens de Ronde van Lombardije. De data kunnen tijdens de wedstrijd door iedereen, ook door fans, geconsulteerd worden. We hopen dat dit een einde maakt aan de speculatie rond het incident.”