UCI stelt onderzoek in naar Groenewegen na horrorcrash in Ronde van Polen

Dylan Groenewegen © belga

De Internationale Wielerunie UCI stelt een onderzoek in naar het gedrag van de Nederlandse wielrenner Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), die in de eerste etappe van de Ronde van Polen een valpartij veroorzaakte waarbij zijn landgenoot Fabio Jakobsen zwaar gewond geraakte.

‘Wij veroordelen het gevaarlijke gedrag ten zeerste’, aldus de UCI in een verklaring. ‘Groenewegen stuurde Jakobsen de boarding in, vlak voor de finish, en veroorzaakte daarmee een massale valpartij. Dit gedrag is voor ons onacceptabel. We hebben onze disciplinaire commissie gevraagd een onderzoek in te stellen en passende maatregelen te nemen tegen deze renner.’

Groenewegen, die vallend als eerste over de finish kwam, is inmiddels niet alleen zijn overwinning kwijt, maar ook uit de wedstrijd gezet.

Wedstrijddokter Barbara Jerschina noemde de verwondingen van Jakobsen ‘levensbedreigend’. De renner van Deceuninck – Quick-Step werd lang behandeld op de plek van de valpartij. Hij werd vervolgens overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis, waar hij in een kunstmatige coma gebracht werd.

In het ziekenhuis heerst voorzichtig optimisme rond de toestand van de Nederlander. Poolse media melden op basis van uitspraken van artsen dat hij waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en dat er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd. Zijn toestand wordt stabiel genoemd.

Veel zekerheid is er nog niet. ‘Misschien dat we morgen een betere diagnose kunnen stellen, ook op neurologisch gebied. Voorlopig is het even afwachten. De komende uren zijn belangrijk’, aldus de directeur van het ziekenhuis. Hij zei dat Jakobsen een operatie aan het gezicht moet ondergaan. Eerder gaf een in de ronde actieve arts aan dat de toestand van Jakobsen levensbedreigend is. Dat was voor hij in het ziekenhuis uitgebreid kon worden onderzocht

Deceuninck – Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, zei in een verklaring: ‘Onze gebeden en gedachten zijn bij Fabio. We danken iedereen uit de grond van ons hart voor al het medeleven. Zo gauw er meer bekend is over Fabio laten we dat weten.’ De ploeg gaf verder geen informatie over gezondheidstoestand van de renner.

Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlandse sprinter Groenewegen, heeft intussen excuses aangeboden. ‘Onze gedachten zijn bij Fabio Jakobsen en andere bij deze verschrikkelijke valpartij betrokken renners’, zegt Jumbo-Visma. ‘Crashes als deze zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Intern gaan we de zaak nu verder bespreken, voor we met verdere mededelingen naar buiten komen.’