UCI-voorzitter Pat McQuaid wordt beschuldigd van corruptie

© Reuters

Pat McQuaid, voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI, wordt beschuldigd van corruptie. De Ier ontkent.

De aantijgingen staan in een 54 pagina’s tellend dossier dat is samengesteld door Igor Makarov, de sterke man bij Katusha, het Russische team dat eind vorig jaar geen licentie voor de WorldTour kreeg van de UCI. Het is wielerwebsite VeloNews die uitpakt met het dossier.

Beschuldigingen

Zo zou McQuaid samen met ex-voorzitter Hein Verbruggen vorig jaar 250.000 euro hebben gevraagd aan een eigenaar van een wielerploeg. In ruil zouden ze het team en het wielrennen in het land van het team promoten.

Daarnaast zou de Ier ook de dopingregels hebben versoepeld voor Lance Armstrong toen de Texaan begin 2009 zijn comeback maakte.

In het dossier wordt ook nog gesproken over een poging van de UCI om in 2010 tegen betaling de positieve dopingcontrole van Alberto Contador onder de mat te vegen.

McQuaid ontkent

McQuaid zelf doet de aantijgingen af als nonsens. ‘Deze beweringen doen de waarheid geweld aan. Ze worden niet onderbouwd door bewijs. Dit is een lasterlijke aanval op mijn persoon, met een achterliggende politieke agenda’.

De Ier hoopt bij de voorzittersverkiezing van eind september herkozen te worden als UCI-preses, maar wacht nog altijd op een nominatie. Hij zal niet worden voorgedragen door Ierland of Zwitserland, waar hij woont.

Zijn tegenkandidaat, de Brit Brian Cookson, wil dat de beschuldigingen tegen McQuaid grondig onderzocht worden. ‘Deze beschuldigingen zijn ernstig. Ik hoop dat deze zaak opgelost is vóór het UCI-congres.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier