Unieke dubbelslag voor Belgische wielrennen

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Met een eindzege van Tim Wellens in de Tour of Guangxi werd het internationale wielerseizoen afgesloten. België kroonde zich daarin voor het eerst sinds 1984 tot het beste wielerland ter wereld.

1. België 14.605 punten, 2. Italië 14.066, 3. Frankrijk 12.193, 4. Spanje 10.567, 5. Nederland 10.309: ziedaar de top vijf van de UCI World Ranking voor landen (de punten in alle UCI-koersen van de acht beste renners van elk land samengeteld, verzameld over voorbije twaalf maanden).

België op de nummer éénpositie: dat is sinds 1984 nooit gebeurd. Toen werd het FICP-klassement ingevoerd, wat in 1993 overging in het UCI-klassement, en vanaf 2005 in de ProTour/WorldTourranking. En sinds 2017 (althans alleen voor landen) weer in een World Ranking waarin alle UCI- (en dus ook niet WorldTourkoersen) meetellen.

Om die leidersplaats nog beter in te schatten: in de laatste 25 jaar eindigde België in het landenklassement slechts drie keer in de top drie: 3e in 2014, 2e in 2011 en 3e in 2010.

Dit jaar dus voor het allereerst op één. Dankzij vooral Greg Van Avermaet die de individuele World Ranking als leider afsluit, aangevuld met de punten van Philippe Gilbert (10e), Tim Wellens (20e), Jasper Stuyven (34e), Oliver Naesen (37e), Dylan Teuns (39e), Tiesj Benoot (52e) en Sep Vanmarcke (58e). Zeven landgenoten in de top 50 van de World Ranking – én zeven in de top 51 van de WorldTour, het hoogste klassement – ook dat is lang geleden: van 1991.

Met 19 zeges in de WorldTour zetten de Belgen ook een record neer voor ons land, sinds de invoering van dat klassement in 2005. Het vorige dateerde al van 2011 (16 stuks), met die nuance dat de WT-kalender dit jaar flink werd uitgebreid en er dus meer kansen waren om overwinningen te boeken.

Succes in eendagskoersen

Hoewel er voor het derde jaar op rij geen enkele landgenoot in de top tien eindigde van klimklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije scoorden de Belgen heel erg goed in de eendagswedstrijden.

Met Gilbert (zeges in Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race) en vooral Van Avermaet als uitschieter: diens uniek klavertjevier in het voorjaar (Omloop, E3, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix) bezorgde hem al van toen zowel de koppositie in de individuele World Ranking als in de WorldTour. Ondanks een ‘mindere’ zomer en najaar, met alleen ereplaatsen, voldoende om eindwinnaar van beide klassementen te worden (telkens voor Chris Froome).

Ook dát is uitzonderlijk, want sinds de invoering van het FICP-klassement in 1984 was slechts één Belg erin geslaagd om op het einde van het seizoen zich – cijfermatig – tot de beste allroundrenner te kronen: Philippe Gilbert in 2011 (toen alleen het WorldTourklassement bestond).

Zelfs een podiumplaats was de laatste 25 jaar vrij zeldzaam: Tom Boonen 3e in 2012 en 2e in 2005, Gilbert 2e in 2010, en Frank Vandenbroucke 3e in 1999. That’s it. Johan Museeuw won in 1995 en 1996 wel de Wereldbeker, maar dat ging alleen om een klassement van eendagsklassiekers.

Succes in rondes

Opvallend: de Belgen wonnen ook negen rittenkoersen. Met Teuns (Rondes van Wallonië en Polen en de Artic Tour of Norway), Wellens (Tour of Guangxi), Van Avermaet (Ronde van Luxemburg), Gilbert (Driedaagse De Panne-Koksijde), Jens Keukeleire (Ronde van België), Serge Pauwels (Tour of Yorkshire) en Ben Hermans (Ronde van Oman). Voor een rijkere Belgische oogst in rittenwedstrijden moet je al teruggaan tot 1978 (10 stuks, met daarin wel ook een eindzege (Giro) in een grote ronde, voor Johan De Muynck).

In de grote rondes kwamen de Belgen er in 2017 wel niet aan te pas. Maxime Monfort werd eerste landgenoot in de Giro op de 13e plaats, Serge Pauwels eindigde als 18e in de Tour, en Sander Armée sloot de Vuelta af met een 19e plek. Laatstgenoemde behaalde, samen met Yves Lampaert en Thomas De Gendt, in die Ronde van Spanje ook de enige Belgische ritzeges in een grote ronde.

Quick-Step: weer zegekoning

Na eindwinst in de individuele en de landenranking had België zelfs een unieke drieklapper kunnen realiseren, maar Quick-Step Floors schoot 154 punten tekort om Team Sky van de koppositie in het teamklassement van de WorldTour te houden. Zo blijft Omega Pharma-Lotto de enige Belgische ploeg die die ranking, in 2011, kon winnen. Lotto-Soudal eindigde dit jaar als 13e (op 18 WorldTourploegen).

Quick-Step sloot wel het seizoen af, voor de zésde keer op rij, met de meeste overwinningen: 56 stuks, met grote voorsprong op BMC (48) en Team Sky (36). Lotto-Soudal eindigde als negende met 25 zeges.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content