Valpartij in Giro nekt roze trui Kruijswijk: ‘Ik heb het verkloot’

Steven Kruijswijk © AFP

“Ik heb alles verkloot”. Dat zei de Nederlandse wielrenner Steven Kruijswijk vrijdag aan de finish van de negentiende etappe in de Giro, waarin hij door een valpartij de leiding in het algemeen klassement verloor. “Het was gewoon een stomme fout in die afdaling. Ik verlies hier de Giro.”

De renner van LottoNL-Jumbo miste een bocht tijdens de afdaling van de Col d’Agnel. Kruijswijk ging over de kop in een sneeuwmuur en liep daarbij onder meer een fikse wond op zijn elleboog op. “Ik volgde de rest en wilde wat eten en drinken. Toen maakte ik een stuurfout, waardoor ik die sneeuwwand in reed. Ik wist dat ik een voorsprong in het klassement had en probeerde alles te blijven geven, maar mijn lichaam deed overal pijn. Ik voelde alles: mijn rug, mijn ribben. Mijn moraal was gebroken, dan is het gewoon voorbij.”

Vincenzo Nibali (Astana) won uiteindelijk de etappe van Pinerolo naar Risoul. Hij was 51 seconden sneller dan de Spanjaard Mikel Nieve. De Colombiaan Chaves werd enkele seconden later derde en wordt de nieuwe leider in de stand.

Spektakel

Kruijswijk finishte op een zestiende plaats, op 4:54 en valt daarmee terug naar een derde stek in het klassement op 1:05 van Chaves. Nibali is tweede op 44 seconden. Valverde staat vierde op 1:48. De laatste bergrit op zaterdag belooft dus nog een spektakel te worden.

Maxime Monfort werd eerste Belg met een elfde plaats en schuift op van de negentiende naar de veertiende stek op 29:53 van de roze. Meer zit er wellicht niet in, want de dertiende plaats volgt al op ruim 8 minuten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier