Van Aert eindelijk weer voorbij van der Poel in Francorchamps

© belga

Wout van Aert heeft de vijfde manche in de Superprestige in Spa-Francorchamps op zak. De wereldkampioen soleerde naar de zege en haalde het voor Mathieu van der Poel en Europees kampioen Toon Aerts.

Na de vier tweede plaatsen tegen Mathieu van der Poel en de vele kritiek op hem, was Wout van Aert er wellicht op gebrand om een knalprestatie neer te zetten op het circuit waar hij al twee keer wist te winnen en meteen bij de start was hij al bij de pinken.

Het was Tom Meeusen die de start trouwens voor zijn rekening nam, maar al snel namen Mathieu van der Poel en Wout van Aert het commando over. De Nederlander versnelde, nam enkele lengtes, mede ook door een slipper van Van Aert, maar op de befaamde Muur maakten de lange stelten van Van Aert die voorsprong ongedaan.

Ook Toon Aerts wist het duo in het begin van de wedstrijd gemakkelijk te volgen. Door een slipper in een bocht en wat later een kleine hapering onderweg zag hij op vier ronden van het eind het duo wegrijden. Vervolgens was het de beurt aan Van Aert die stevig uithaalde op de hellende loopstrook, Van der Poel probeerde in zijn zog mee te gaan, maar verslikte zich vervolgens in het hoge tempo bergop en maakte daardoor een kleine knieval op de Muur.

Van Aert aarzelde niet en verdedigde zijn kleine kloofje met hand en tand. Bij de passage aan de finish, met nog drie ronden voor de boeg, bedroeg de voorsprong slechts zeven seconden en hoewel Van der Poel alles uit de kast haalde, het kloofje dichtten lukte niet. Van Aert bouwde zijn voorsprong steeds verder uit, Van der Poel moest nog opletten voor zijn tweede plaats door een oprukkende Toon Aerts.

Aan de finish hield van Aert 32 seconden voorsprong over op Mathieu van der Poel. Voor het eerst sinds 1 november, op de Koppenbergcross, waren de rollen weer omgekeerd, al bracht dat niet meteen een groots zegebaar naar boven bij van Aert die zonder juichen over de finish reed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier