Van Aert evenaart Stybar

Wout Van Aert mocht dit tafereel al meerdere keren meemaken dit seizoen. © BELGA

Er staat dit seizoen geen maat op Wout Van Aert. Ontdek waarom de zege in Zonhoven hem tot nog toe de grootste kick bezorgde…

Sport/Voetbalmagazine mocht op visite bij de man die momenteel het veldrijden domineert. De grootste kick heeft Wout van Aert dit seizoen naar eigen zeggen beleefd in Zonhoven, waar hij won met liefst 1’09” voorsprong – de grootste kloof in acht jaar in een klassementscross.

Van Aerts suprematie was symbolisch voor de reuzenstap die hij qua fysiek vermogen het voorbije anderhalf jaar heeft gezet. “In lengte: plus twee centimeter, van 1m87 naar 1m89, en in gewicht plus vijf kilo, van 69 naar 74. Puur spieren, vooral op mijn dijen en bovenlichaam, dankzij veel krachtoefeningen bij Lieven Maesschalck en Bert Driesen.”

Dat vertaalt zich ook in steeds betere cijfers tijdens inspanningstesten in de Bakala Academy. “In mijn laatste heb ik, met blokken van acht minuten telkens 40 watt extra, 420 watt uitgetrapt. Volgens professor Peter Hespel evenveel als wat Zdenek Stybar duwde in zijn beste veldritjaren, op zijn 26, 27e, terwijl ik pas 21 ben. Het record van Tom Boonen was nog te hoog gegrepen (die haalde ooit op bijna anderhalf uur 460 watt, nvdr), maar Tom weegt enkele kilo’s meer. Qua verhouding wattage/kilogram scheelt dat dus niet zoveel.”

(Jonas Creteur)

Lees de hele reportage met en over Wout Van Aert in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 2 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier