Van Aert of Van der Poel: wie rondt als eerste kaap van 50 zeges?

Mathieu van der Poel © BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wout Van Aert of Mathieu van der Poel kunnen zondag hun 50e zege als profveldrijder boeken.

Beide rivalen staan nu elk op 49 overwinningen (*), een van hen kan zondag in Gieten (zaterdag komen ze in Neerpelt niet aan de start) de kaap van de 50 ronden.

Gezien de bloedvorm waarin Van der Poel verkeert, lijkt de kans groot dat de Nederlander als eerste daarin zal slagen. Hij was nochtans met vier zeges achterstand op de Belg aan het seizoen begonnen, maar is na overwinningen in Eeklo en drie in de VS op gelijke hoogte gekomen.

Van der Poel scoort over zijn hele carrière ook aan een hoger percentage dan Van Aert: 49 overwinningen op 81 crossen, liefst 60,5 procent. Van Aert moet het stellen met ‘slechts’ 49 op 114, of 43 procent.

Hun podiumpercentage is wel zo goed als gelijk: de Kempenaar plaatste zich 93 keer op 114 in de top drie (81,58 procent), de Nederlander 66 maal op 81 (81,48 procent).

Van Aert heeft ook het voordeel in het aantal zeges in klassementscrossen en kampioenschappen: 30 versus 28, en veroverde ook al één wereldtitel bij de profs meer dan Van der Poel (2 vs. 1).

De Antwerpenaar won ook al twee keer het eindklassement van de Wereldbeker, driemaal dat van de DVV Trofee en eenmaal dat van de Superprestige. De zoon van Adrie blijft voorlopig steken op één eindzege in de Superprestige, vooral omdat hij de laatste twee seizoenen niet volledig kon afwerken door blessures (mede daardoor reed hij tot nu toe ook minder crossen bij de profs dan Van Aert).

In het tempo waarmee Van der Poel de voorbije weken de zeges opstapelde (vier op vier), zou dat dit seizoen weleens kunnen veranderen. Maar eerst in Gieten die 50e triomf boeken. Of steekt Van Aert daar een stokje voor?

Sowieso zou het voor een van de twee een bijzondere prestatie zijn, gezien hun nog piepjonge leeftijd. Van der Poel zal zondag 22 jaar 8 maanden en 13 dagen tellen, Van Aert 23 jaar en 16 dagen.

Ter vergelijking: Sven Nys behaalde zijn allereerste zege in een klassementscross (Ruddervoorde 1998) toen hij 22 jaar, 4 maanden en 7 dagen oud was…

*De Cyclocross Masters in Waregem worden niet meegeteld, wegens een veldrit ‘op uitnodiging’, meer een show dan een echte cross.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier