Van Avermaet: ‘Pozzato vertelde me dat WK voor mij op maat gemaakt is’

Greg Van Avermaet © Belga

Zondag vindt in het Spaanse Ponferrada het wereldkampioenschap wielrennen plaats. De internationale pers ziet John Degenkolb, Alejandro Valverde en Simon Gerrans als de te kloppen mannen. De Belgen horen, na een matig Belgisch wielerjaar, niet bij de favorieten. Maar let toch maar op voor Greg Van Avermaet, vorige week winnaar van twee Belgische koersen die in het buitenland weinig weerklank vingen.

Van Avermaet krijgt in Ponferrada een droomparcours onder de wielen. ‘Filippo Pozzato kwam me al vertellen dat dit wereldkampioenschap voor mij op maat gemaakt is,’ grijnst de kopman van de Belgische ploeg.

Uniek aan een WK is dat gezworen concurrenten voor één dag aan hetzelfde zeel moeten trekken maar zitten ambitieuze coureurs zoals Tom Boonen of Philippe Gilbert wel te wachten op een titel voor Van Avermaet?

‘Boonen en Gilbert hebben in de Vuelta geen fenomenale indruk nagelaten. Ik plaats ze niet hoger dan mij. Na het seizoen dat ik dit jaar reed, mag ik het vertrouwen hebben om op dit WK als een kopman te koersen,’ vindt Greg Van Avermaet, die niet verwacht dat de Belgische ploeg door intriges uiteenvalt.

‘Ik was in ieder geval oprecht blij toen ik Philippe Gilbert in 2012 kon helpen zijn wereldtitel te veroveren. Zo’n kampioenschap heeft ook wel zijn charmes. Dat unieke doel om samen in een ploeg voor één dag één koers te winnen, niet moeten denken aan morgen, alleen het nu telt: dat voelt bevrijdend.’

Jef Van Baelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier