Van Avermaet zorgt voor eerste Belgische ritzege in de Tour

Greg Van Avermaet © Belga

Greg Van Avermaet (BMC) heeft de dertiende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven, een overgangsrit over 198,5 km met start in Muret en aankomst in Rodez.

De 30-jarige Oost-Vlaming, die aan een sterke Tour bezig is, was in een prangende spurt nipt sneller dan de Slovaakse groenetruidrager Peter Sagan. Jan Bakelants werd derde op drie seconden, Chris Froome kwam vier seconden later als zesde over de streep en behoudt de leiderstrui.

In de redelijk vlakke etappe – de renners moesten enkel over één colletje van derde en twee van vierde categorie – kwam de vlucht van de dag op naam van zes renners. Onder hen zat er met Thomas De Gendt ook een landgenoot. Het zestal werkte goed samen, maar spatte op zo’n kleine 20 km voor de meet uit mekaar.

Vader

Eerst probeerde Nathan Haas ervandoor te gaan, daarna trok De Gendt samen met Wilco Kelderman en Cyril Gautier in de aanval. Ze werden in de pittige slotmeters echter gegrepen en toen achtte Van Avermaet zijn moment gekomen. Hij spurtte weg en hield op de streep nipt Sagan af.

De Oost-Vlaming, die de Tour de komende dagen verlaat omdat hij vader wordt, zorgt zo voor de eerste Belgische ritzege in de 102e editie van de Tour. Eerder had hij met BMC ook al wel de ploegentijdrit gewonnen.

Zaterdag moet het peloton in een rit over 178,5 km van Rodez naar Mende, onderweg staan twee cols van tweede en twee van vierde categorie op het menu. Ook deze etappe is in principe gesneden koek voor vrijbuiters. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier