Van der Poel evenaart record van Nys en Stybar

Mathieu van der Poel © BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Mathieu van der Poel behaalde in het zand van Koksijde zijn zevende zege op rij en deed zo even goed als Sven Nys en Zdenek Stybar.

Rosmalen (EK), Niel (DVV Trofee), Gavere (Superprestige), Tábor (Wereldbeker), Hamme (DVV Trofee), Wachtebeke (los) en Koksijde (Wereldbeker): zeven opeenvolgende keren was Mathieu van der Poel verre weg de beste, nadat hij op 1 november op de Koppenberg een uitzonderlijke nederlaag had geleden.

Hij verlengt zo met één stuk zijn langste zegereeks ooit. Zes maal op rij won de Nederlander immers al eens in januari/februari 2015, in februari 2017, in september/oktober 2017 en in december/januari 2018.

Met zijn zevenklapper evenaart Van der Poel twee crossers uit het ‘recente’ veldrijden (sinds 2000).

Sven Nys zette éénmaal dezelfde reeks neer in november 2005, met opeenvolgende zeges op de Koppenberg (GVA Trofee), in Hamme (Superprestige), Niel (GVA Trofee), Pijnacker (Wereldbeker), Hasselt (los), Gavere (Superprestige) en Koksijde (los). Pas in Gieten kon Richard Groenendaal een einde maken aan die streak, Nys eindigde er als tweede.

Zdenek Stybar begon het seizoen 2010/11 ook als een kanon door achtereenvolgens te triomferen in Stribro, Louny (ToiToiCup), Namen (GVA Trofee), Ruddervoorde (Superprestige), Ardooie (los), Aigle en Pilzen (Wereldbeker). Zijn reeks werd gestopt toen de Tsjech in de Memorial Radomir Simunek (senior) in Tábor, georganiseerd ter ere van de pas overleden veldrijder, ‘pas’ vierde werd.

Achteraf verklaarde hij dat Radomir junior de zege verdiend had, voor zijn vader. “Belangrijker dan mijn achtste zege.” Die boekte Stybar wel drie dagen later in Zonhoven, maar dat was dus geen ononderbroken reeks.

Ter vergelijking: Wout van Aerts langste serie met opeenvolgende zeges staat op vijf stuks. Die zette hij tweemaal neer: in september 2015 en in november/december 2015, al drie seizoenen geleden dus. Ook Niels Albert kwam nooit verder dan vijf triomfen op een rij (in september/oktober 2009).

Wanneer de reeks van Mathieu van der Poel zal stoppen, is de vraag. De komende twee weekends (Hasselt/Mol en Essen/Overijse, vier losse crossen) rijdt hij niet, wegens een stage in Spanje. Op zaterdag 15 december in Antwerpen (DVV Trofee) krijgt VDP zijn eerste kans op een acht op een rij, en zelfs een negen op een rij daags nadien in de kuil van Zonhoven.

Eén record heeft Van der Poel sowieso al beet: de Nederlander won negen van de tien laatste klassementscrossen (plus ook het EK in Rosmalen), dat heeft niemand hem ooit voorgedaan. Sven Nys strandde driemaal op een 8 op 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier